Mama

Mršavjeti uz dojenje – može li se i kako?

mršavjeti uz dojenje

Mršavjeti uz dojenje možete i bez dijeta koje baš i nisu preporučljive

Koja od mama nije odmah nakon poroda poželjela tijelo kao i prije trudnoće? No, dojenje i konstantna briga za bebu češće će nego prije dozvati osjećaj gladi, što nije baš idealno za mršavljenje.

Je li mit da se može mršavjeti uz dojenje?

No, budite strpljivi jer žurba vas neće nigdje dovesti. Stručnjaci napominju kako vam je trebalo devet mjeseci da nabacite svu tu težinu na sebe, pa dajte svom tijelu barem toliko vremena i da ju skinete.

Evo kako mršavjeti dok dojite, a pritom ne ugrozite zalihu mlijeka.

Dijeta dok dojite

Čut ćete sa više strana da se dijeta tijekom dojenja ne preporučuje. Razlog tome je što vašem tijelu dok dojite treba dodatno gorivo za proizvodnju mlijeka te oko 500 dodatnih kalorija dnevno. 

Ako već želite biti na dijeti, stručnjaci nutricionisti savjetuju da nikako ne idete ispod 1500 kalorija dnevno. Ipak, napominju, idealna količina unesenih kalorija za ženu čije tijelo treba oporavak nakon poroda te još i doji je između 1800 i 2200 dnevno. 

Sam čin stvaranja mlijeka troši puno kalorija, no ipak se čin ida neke dojilje skidaju kilograme znatno brže nego druge. Zato je dobro naučiti koju hranu treba izbjegavati kako biste uz dojenje izgubili i neželjene kilograme. 

Hrana čiji unos treba svesti na minimum
  • grickalice kao čips, smoki i slično te gazirana pića i bomboni – takva hrana sadržava samo prazne kalorije
  • hrana s puno šećera – jer ju čak povezuju s upalama dojke
  • alkohol – koji također u većim količinama u majčinu mlijeku može naštetiti bebinu razvoju

U svoj uredovnu dnevnu rutinu svakako pokušajte ubaciti i vježbanje. Ne samo da će vam podići nivo energije, već ćete dovesti u red i abdominalne mišiće koji su se opustili u trudnoći.

No, u prvim tjednima nakon poroda dovoljna tjelovježba za vaše tijelo bit će i nošenje bebe, penjanje i silaženje po stepenicama te guranje kolica. Vjerujte.

Kako još zategnuti mišiće i pospješiti gubitak kilograma?

  • kegelovim vježbama – zategnut ćete mišiće zdjelice
  • uvlačenjem i otpuštanjem trbuha – zategnut ćete trbušne mišiće
  • lagano istezanje uz pomoć elastične trake
  • svakodnevne, kraće ili dulje šetnje
  • držanje bebe uz tijelo da zaštite svoj abdominalni zid

Foto: Freepik