Mama

Novostečeni talenti svake nove mame – prepoznajete li se?

talenti, mama, multitasking, beba

Postoji dosta veliki set vještina koje žena dobije kada postane mama.

Novostečeni talenti se s vremenom popunjavaju, šire i nadograđuju, pa ćete od trenutka kada ste postali mama do trenutka kada ste postali mama školarca, u svoj životopis upisati neke zaista neobične talente.

Odjednom ste majstor za sve, od prikrivanja bebine „bljuvkice“ u svojoj kosi preko funkcioniranja sa samo tri sata sna do pranja s novorođenčetom koje plače sklupčano na vašoj ruci.
Posve je normalno da vas pomalo hvata panika zbog nestanka vašeg „starog ja“. Kada vam se život tako korjenito promijeni, svjedočite posvemašnjem urušavanju slike koju imate o sebi. Morate je ponovo izgraditi cijeneći fantastične nove vještine koje ste razvili otkada ste mama.

To se zovu novostečeni talenti, s naglaskom na talent!

Bez obzira na to što vaše „staro ja“ pomalo gubi bitku pred novom „Čudesna Mama“ osobom, obećavamo da će vam nove vještine u budućnosti dobro doći.

Evo kako će vam pomoći vaši novostečeni talenti:
OBITELJSKO PLANIRANJE

Ako vam u glavi klikne okidač svaki put kada vidite da beba zatvara oči i pada u san, ne moramo vam govoriti o organizaciji vremena. Odmah skačete, bacate rublje u perilicu, uključujete usisavač i provjeravate elektroničku poštu prije nego što se beba probudi i zaustavi svaku daljnju akciju.
Uspijevate sve obaviti u kratkom roku zato što morate. Kada se nove mame vrate na posao, vrlo su učinkovite i ne gube vrijeme. Gledaju na stvari iz novog kuta i iskoristit će svaki trenutak.
Jednostavno cijelo vrijeme morate biti korak ispred same sebe, a organizacija vremena na koju vas tjera majčinstvo učinit će vas učinkovitijom i na poslu.

talenti, mama, multitasking, beba

MAJSTOR MULTITASKINGA

Nitko tako dobro ne razumije što znači istodobno obavljati mnogo zadataka kao novopečena mama. Prije dolaska bebe niste mislili da je moguće mijenjati pelenu, tražiti kremu za guzu, razgovarati na telefon i pospremati igračke – sve u isto vrijeme.

Razmislite o svim stvarima koje kao mama obavite u jednom danu i gledajte na to kao na pozitivnu stvar. U svijetu tehnologije koji se tako brzo razvija važno je moći razmišljati o jednoj stvari dok vaše ruke rade nešto sasvim drugo. Mame tu vještinu neprestano vježbaju i to im daje prednost.

Također, možda ćete primijetiti da ste mnogo bolji u razrješavanju sukoba među suradnicima nakon što svladate jutarnje bitke s mališanom i održavanje mira u kući uz ratobornu braću ili sestre. A kakav ćete tek majstor organizacije posla postati ako uspijete pridobiti partnera, rođake i prijatelje da vam pomažu u svakodnevnim obvezama. To su ključne vještine i u životu i u poslu.

MAMA JE CIJELI SVIJET

No dobrobiti vaših novih talenata neće utjecati samo na posao. Majčinstvo može imati velik učinak i na uspješnost vaših odnosa s drugim ljudima. Mame stvari gledaju dobrohotnije i sklone su opraštanju. Morali ste sniziti svoje perfekcionističke standarde za samu sebe, pa ćete biti spremniji to isto učiniti i za druge ljude.

Od toga bi najveću korist mogao imati odnos koji imate sa svojom mamom. Mnoge se žene zbliže sa svojom majkom i svekrvom kada se suoče s odgovornošću prema vlastitom djetetu, i njihovi su im savjeti i iskustvo velika pomoć pri podizanju obitelji.

PAZI SE, SVIJETE!

Sjećate li se kada ste vijesti mogli pratiti a da vam ne navru suze na oči? Ili kada se baš i niste gnjavili s recikliranjem? Beba će sve to promijeniti. Počet ćete više misliti na budućnost i na značenje koje će ono što činite imati za život vaše djece.

Mnoge mame otkriju zanimanje za djelovanje u lokalnoj zajednici u kojoj žive i vesele se što malim stvarima mogu pridonijeti općem dobru.

DIŠITE S LAKOĆOM

No strpljivost je možda najkorisnija nova vještina koju ćemo kao mame naučiti. Sto puta ćete s poda podignuti odbačenu zvečku dok beba uživa u igri, strpljivo ćete dežurati dok se mališan „uči na kahlicu“ – ukratko, naučit ćete slijediti ritam druge osobe.
Uz bebu sve traje mnogo duže nego što očekujete. Morat ćete biti strpljivi jer igranje s bebom znači ponavljanje jednostavnih stvari ponovo i ponovo!
I zato, kada se sljedeći put osvrnete na svoj novi život, sjetite se – učite cijeli niz novih vještina. Samo morate biti strpljivi…

talenti, mama, multitasking, beba


NOVOSTEČENI TALENTI KOJE SU POSVE BESKORISNI NA DRUGIM POLJIMA VAŠEG ŽIVOTA

•    Kako izbjeći mrmljanje doista ružnih riječi dok sjedite na šavovima od poroda.
•    Kako se s ljubljenim potiho svađati oko glačanja da ne probudite bebu.
•    Kako grickati čokoladu i okrenuti program na omiljenu seriju dok dojite.
•    Kako napraviti savršenu kašicu od mrkve a ne zamrljati majicu.
•    Kako zadržati dah sve dok smrdljiva pelena nije uklonjena, zamotana i bačena u smeće.
•    Kako ukloniti plastelin s dvosjeda – i sa svojih obrva.
•    Kako postići da šalica čaja traje tri sata.
•    Kako izvaditi dojku iz grudnjaka za dojenje jednom rukom.

Foto: Freepik.com