Bebe i mališani

Kako obući bebu? Je li mojoj bebi hladno?

kako obući bebu

Kao obući bebu? Je li mojoj bebi hladno? Dvojbe su svih roditelja kada dobiju novorođenče.

Kako obući bebu i kada je ne bi trebalo izvoditi u šetnju? Odgovore pronađite u članku.

Najpogodnija temperatura

Temperatura prostorije u kojoj beba boravi i spava treba biti oko 20-22°C uz dovoljnu vlažnost zraka od 50-60%. Kad se novorođenčetu skine odjeća pri presvlačenju ili pripremi za kupanje, ono normalno drhti. Stoga, pripazite da temperatura bude koji stupanj viša. Nagle promjene temperature neugodne su za svaki organizam i treba ih izbjegavati koliko god je to moguće. Prevelika vlažnost, a posebice neravnomjerna zagrijanost svih prostorija u domu, pogoduje razvoju gljivica na zidovima.  tada se vodena para kondenzira pa zidovi budu vlažni. Zato je stalno prozračivanje prostorija iznimno važno.

Kako obući bebu?

Ljupko okruglasto tijelo dojenčeta ima svoj poseban izgled zbog potkožnog masnog tkiva koje ima dvije osnovne zadaće:

  • s jedne strane ima potpornu ulogu
  • s druge štiti tijelo od prevelikog gubitka topline.

Novorođenče treba utopliti dok ono prođe razdoblje adaptacije na vanjski svijet. To ne znači da ga treba staviti tik kraj izvora topline. Većinom su djeca previše, a ne premalo odjevena.

Pod uvjetom da je temperature okoline normalna – od 20-22°C – zdravo novorođenče treba obući slojevito:

  • pamučna benkica ili bodi
  • pamučna majicu
  • hlačice s papučicama i naramenicama („štramplice“).

Moderan način kopčanja dječje odjeće vrlo je praktičan i siguran. Lagani pokrivač dodatno štiti bebu od hladnoće. Ako je iz nekog razloga temperatura u vašem domu niža, ili prenosite dijete u hladniju prostoriju, uz postojeću odjeću dobro će doći još jedan sloj deblje pamučne odjeće.

Svi odjevni predmeti koji su u izravnom dodiru s kožom moraju biti pamučni, a vanjski slojevi odjeće radi lakšeg održavanja mogu sadržavati manji postotak sintetike.
Vuneno rublje s unutarnjim pamučnim slojem nije prikladno za male bebe; više je za stariju dojenčad kad krenete s njima u šetnju po vrlo hladnom vremenu.

Kako procijeniti je li bebi dovoljno toplo?

Najlakše ćete procijeniti je li bebi dovoljno toplo ako stavite ruku na prsni koš ili leđa – koža mora biti topla, u protivnom djetetu je hladno. To možete provjeriti i ako ste u šetnji po hladnijem vremenu, a dijete spava u kolicima, ali i kod kuće ako iz bilo kojih razloga grijanje nije odgovarajuće.

Kako obući bebu za prvu šetnju?

Prehlada nije posljedica šetnje po hladnom vremenu već kontakta s jednim od virusa. Prva šetnja ovisi o tome jeste li se vi dovoljno oporavili, jer zdrava beba može već od prvih tjedana života krenuti u šetnju. Najpogodnije vrijeme u zimu i kasnu jesen je između 11 i 15 sati kad se raziđe magla, a temperature su više nego u jutarnjim satima.

Foto: Shutterstock