Bebe i mališani

Zimske bebe su stigle: kada smiju u prvu šetnju?

Zimske bebe

Kada je riječ o ljetnim bebama one imaju puno bolje uvjete za prvi izlazak od zimskih beba. Zimske bebe će se, prema preporukama pedijatara, trebati strpjeti nekih mjesec dana za prvu šetnju.

Novorođenče ne bi trebalo izvoditi u šetnju kada su vani vrlo niske temperature popraćene vjetrom i/ili  maglom.

Pročitajte još: Savjeti za uspješno dojenje na hladnoći?

Magla je vrlo loša za bebe, ali i za sve ostale jer je najčešće u pitanju smog.

Pa, kada onda ići van u prvu šetnju?

Kako smo ranije naveli, bilo bi mudro pričekati nekoliko tjedana prije nego novorođenče izađe na zimske uvjete. I to iz nekoliko razloga:

  • zimske bebe moraju navlačiti zimska odjelca u kojima im često nije najudobnije
  • kada je beba zaista mala ljetnu bebu nije teško nahraniti, dok će sa zimskom bebom to biti malo teže, pa će i šetnja postati vrlo nespretna
  • bebe loše reguliraju tjelesnu temperaturu, a roditelji su skloni previše oblačiti slojeve bebama, pa može doći do pregrijavanja

Svakako, mudrije je pričekati barem nekoliko tjedana da beba stasa kako bi joj prva šetnja i zimsko iskustvo bili što ljepši.

Na što paziti?

Prije izlaska provjerite temperaturu i uvjete vani. Naravno da nećete izaći ako vani pada gusti snijeg ili lije kiša. Također, nije uputno izlaziti vani ni kada je magla, zbog smoga, a ni kada puše jaki vjetar. Djeca dišu na usta pa im vjetar hladi grlo što može dovesti do upale grla i kašljanja.

Također, treba imati na umu i na podneblje u kojem je dijete rođeno. Iako danski tip odgoja čeličenjem djece na hladnoću ima smisla i svoje pozitivne strane, mi ipak nismo u Danskoj i kod nas su temperature umjerene.

Pročitajte još: Kako znati je li bebi hladno?

Imajte na umu da novorođenčad možda i neće imati puno strpljenja na hladnoći. Šetajte maksimalno pola sata i to kada je beba nahranjena i presvučena da vam šetnja bude što ugodnija!

Kako oblačiti zimske bebe?

Svi kažu da bebe treba oblačiti kao što sebe oblačimo – sa jednim slojem više, jer se ne kreću. Krenite od toga!

  • Ako beba ima zimsko odijelce, ispod joj navucite pamučne hlačice, čarapice i bodi, te u kolicima prekrijte dekicom.
  • Imajte i rukavice jer se bebama ruke jako brzo hlade. I naravno, kapicu i pokriveni vrat. Šalovi nisu praktični ako bebe sline jer će im biti hladno.
  • Za vožnju kolicima svakako imajte dekicu pri ruci, a dobro će vam doći i ako bebu nosite u nosiljci.
  • Što se tiče klokanica i nosiljki, bebe u njima ne smiju biti u odijelcima tipa skafandera jer ih nosiljka neće dobro obuhvatiti i neće postići dobar položaj.
  • Također, nosiljka mora biti mami ispod jakne, a ne na jakni, iz istog razloga.
  • Odijelca koja imaju stopala moraju biti malo veća kako bebu ne bi zatezala na stopalima i poticala refleks hodanja.

Dakle, dijete u nosiljci oblačite kao i sebe jer je vaša tjelesna temperatura od 36 stupnjeva grije. No, ponesite i dekicu koju ćete zakvačiti na nosiljku ako zahladi.

Foto: Freepik