Bebe i mališani

Odvikavanje od pelena je lakše uz igru i zabavu…

odvikavanje od pelena

Odvikavanje od pelena u proljeće je super kako biste ljeto dočekali bez dosadnog osipa na guzi od vrućine, nepotrebnog znojenja i s tom slatkom slobodom gole guze!

Odvikavanje od pelena nije lako, a kako bi vaš mališan uspješno skinuo pelene i obukao gaćice, morat će svladati hrpu novih vještina o kojima prije nije ni razmišljao. Te vještine kreću od prepoznavanja da mu se piški, odnosno kaka, pa do svladavanja nagona da to učini gaćice, odnosno pelenu i komuniciranja svojih želja i potreba. Naposljetku i učenja kako da sam obavi nuždu. Odvikavanje nije drama – ako je tu zabava i mama!

Oprezno s riječima!

Ako želite da se vaš mališan osjeća ugodno na WC-u ili na tuti, i vi se morate biti smireni osjećati ugodno. To znači da ćete se morati osjećati ugodno koristeći riječi piškiti i kakati. Odnosno naći prikladna imena za dijelove tijela iz kojih izlazi nužda. Kada jednom odaberete imena – držite ih se i imajte na umu da će ih dijete duže vrijeme koristiti. Ako su vam vagina i penis preozbiljni, odaberite prikladnija imena, ali imajte na umu da i tete u vrtiću moraju znati što znače. 

Što je to i gdje ide – piškenje?

Posjednite svojeg mališana za stol i natočite i sebi i njemu čašu vode. Objasnite djetetu da, kad popije čašu vode, ta voda prolazi kroz cijevi u njegovu grlu te ide sve do trbuha gdje želudac tu vodu iskorištava da bi se napilo njegovo tijelo. Ostatak vode izlazi iz njegova tijela i odlazi u tutu kada se popiški. Odvikavanje od pelena može početi…

Nakon toga malu lekciju o tijelu pretvorite u igru. Postavite pred svojeg mališana izazov i pitajte ga „čija će voda prije izaći – tvoja ili moja?“ Brzo popijte još po čašu vode i vidjet ćete kako će natjecanje vašeg mališana natjerati na tutu!

Kada sjedne na tutu i popiški se, objasnite mu da je to upravo voda koju je popio izašla iz njega i naravno – nagradite ga pljeskom i obiljem poljubaca.

Ovu igru možete ponavljati koliko će god vašem mališanu trebati da shvati kada mora sam tražiti da ide na tutu.

Što je to i gdje ide – kakanje?

Tijekom zajedničkog obroka objasnite svojem malom jedaču da sve što popapa ide u želudac koji tu hranu pretvara u energiju. Ostatak hrane pretvara se u kakicu koja se jednostavno mora pokakati.

Nakon ručka postavite pred njega izazov kao i kod piškanja – „Čija će kakica prije izaći?“ U ovoj igri pomoći će vam grahorice, kukuruz ili bobičasto voće poput borovnica koje djeca često ne prožvaču, pa ih se lako spazi u kakici.

Kada primijetite da vaš klinac daje signale da je vrijeme za kakanje, ponudite mu tutu, ali ne budite obeshrabreni ako odabere pelenu. Prilikom mijenjanja pelene pokažite mu njegovu kakicu s kukuruzom i pohvalite ga kako je dobro jeo, i zato ima dobru kakicu.

Utrka!

Ovaj će put glavni igrači biti mama i tata! Kada mama ili tata osjete da moraju piškiti, neka to glasno kažu i pretvore odlazak u WC u utrku.

„Joooj, moram piškiti. Ajmo se utrkivati do WC-a. Tko će prije stići?“ Kroz igru će vaš mali trkač naučiti da u slučaju nužde mora reagirati brzo, da sve traje kratko i da nije drama ako se igra prekine.

Pjesma

Prilično smo sigurni da vaš klinac ima omiljenu pjesmu ili barem recitaciju. Nešto njegovo, svojstveno, što ga uvijek nasmije i zabavi. Vrijeme je da omiljena pjesma postane prvo sredstvo u borbi za nuždu. Sjednite zajedno – klinac na tutu, vi na pod, i krenite s pjesmom!

Kapetan Gaćolino!

Jednom kad vaš mališan svlada nošenje gaćica te, naravno, odlazak na tutu, pred njim je sljedeći izazov – skidanje i oblačenje gaćica!

Svaki se mališan pretvara u Kapetana Gaćolina kada mora svući gaće, a kada ih mora obući zaslužuje jedan pobjednički let po dnevnoj sobi samo u gaćama.

Za vas imamo još super savjeta: 

FOTO: Freepik