Trudnoća i porođaj

Nesanica u trudnoći – kako si pomoći

Nesanica u trudnoći

Nesanica u trudnoći čest je problem koji uglavnom pogađa trudnice poslije 30. tjedna trudnoće. Iako zadaje puno glavobolja, čim rodite, nesanica zbog trudnoće će prestati, a početi će ona zbog bebe.

Nesanica je dosta veliki problem koji uglavnom muči trudnice prije poroda. A znamo važnost sna uoči dolaska bebe. Maternica koja se rasteže, a najviše nakon 30. tjedna trudnoće bit će glavni razlog noćnog prevrtanja, nesanice, bolnih leđa i nekih drugih trudničkih problema. Pronalazak udobnog položaja za spavanje može biti prava noćna mora, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako si noći učiniti ugodnijima!

Opskrbite se jastucima

Trudnicama je preporučeno spavati na lijevoj strani jer se velika vena koja dovodi krv do srca proteže po desnoj strani leđa. Stoga odaberite ugodan položaj na lijevom boku, a ispod trbuha, koljena i bedra stavite po jedan jastučić. Isto možete učiniti i ispod leđa.

Rashladite prostoriju

Ovaj trik bit će vam koristan jednom i kada dođe beba.

Pročitajte još i: Bolna leđa u trudnoći

Prostorije u kojima spavamo trebaju imati temperaturu između 18 i 20 stupnjeva. No, bit će vam ugodnije, ako neposredno prije spavanja prozračite sobu.

Kupanje

Prije spavanja ugodite si ugodnom kupkom koja će opustiti vaše trudno tijelo. Dajte si oduška i plutajte u kadi kako bi barem nakratko bili bez težine. Ako vam ne smetaju mirisi zapalite neku mirisnu svijeću.

Pijte mlijeko

Šalica toplog mlijeka je stari narodni lijek za nesanicu. Naime, toplo mlijeko oslobađa triptofan, prirodnu aminokiselinu zbog koje smo pospani.

Lagano s večerom

Trudnička probava radi punom parom, pa nije poželjno jesti teške obroke prije spavanja… koliko god primamljivi bili.

Pročitajte još i: Promjene u trudnoći

Probavljanje hrane tijekom večeri bit će posebno teško pogotovo ako beba legne na crijeva ili vas udari u želudac.

Prije spavanja

Ako muku mučite s nesanicom šetnja ili vježba prije spavanja je idealno rješenje za vas. Naravno, ako to trudnoća dopušta.

Kamilica

Šalica kamilice je kao i mlijeko stari narodni lijek za nesanicu. No, oprez! Previše čaja moglo bi vas cijelu noć slati na WC.

Jastuk za dojenje

Investicija u jastuk za dojenje tijekom trudnoće se itekako isplati. Osim što ga možete koristiti tijekom posljednjih mjeseci, koristit će vam i tijekom dojenja. Obgrlite jastuk nogama, provucite ruku ispod njega i laku noć!

Bijeli šum

Bijeli šum je zvuk koji sadrži mješavinu svih zvučnih frekvencija jednako raspoređenih u rasponu frekvencijskog pojasa.

Pročitajte još i: Seks u trudnoći

Odnosno to je ono ššššštanje za kojim ćete možda jednom posegnuti da smirite bebu. Ali može pomoći i vama! Ima puno aplikacija koje sadrže hrpe bijelih šumova, ali i zvukova kiše, oceana, usisavača….

Seks

Ako vam to trudnoća dopušta, ovo će vas možda baš dobro uspavati.

Foto: Freepik