Zdravlje i prehrana

Mastitis – što je i kako si najlakše pomoći?

mastitis

Do mastitisa najčešće dolazi kad se dojka nedovoljno isprazni odnosno kad dođe do zastoja mlijeka i to zato što beba u nekom razdoblju jede rjeđe nego obično pa se dojka ne isprazni do kraja.

Mastitis može biti nebakterijski kada dođe do upale zbog zastoja mlijeka i bakterijski kad se zbog ranice na bradavici dogodi upala mliječnog kanalića.

Nebakterijski mastitis

Jedan od prvih znakova mastitisa je crvena mrlja na dojci koja se zrakasto širi, a dojka vam je na tom mjestu posebno bolna na dodir. Uz to možete imati visoku temperaturu ili čak groznicu. Kako biste spriječili ili si olakšali mastitis, ključno je pronaći uzrok. Ako je uzrok to što beba ne siše dovoljno ili ne isprazni dojku do kraja, pokušajte joj nuditi dojku češće, i to onu koja je upaljena.

Dodatno može pomoći da bebu namjestite tako da joj je donja usnica na mjestu kvrge, odnosno upale, jer upravo donjom usnicom beba najjače siše. Ako nakon podoja osjećate da beba nije povukla sve mlijeko i da se bol pojačava, pokušajte se dodatno izdojiti. Osim toga, važno je bolnu kvrgu masirati dlanom, i to od vrha bolnog područja prema bradavici, prije i tijekom dojenja. Masaža je vrlo bolna, ali nužna.

Prije podoja stavite na dojku topli oblog ili kratko uronite dojku u toplu vodu. Između podoja pak stavljajte hladne obloge ili hladne listove kupusa, koje morate mijenjati svaka dva sata, a ukupno ne koristiti duže od osam sati. Listove kupusa, naravno, pažljivo operite prije stavljanja na dojku.

Bakterijski mastitis

Bakterijski mastitis ima jednake simptome kao i nebakterijski, ali dolazi naglo i ne prolazi uz sve što pokušate, te nosi sa sobom temperaturu koja ne prolazi i do nekoliko dana. Kod ovog je oblika mastitisa potreban antibiotik, pa čim posumnjate, obratite se liječniku. Ako je vaš mastitis posljedica napuklih bradavica, možda beba ne prihvaća dojku kako treba. Pokušajte neki drugi položaj, možda će tako lakše pravilno zahvatiti dojku. Namažite bradavicu kremom ili mašću za ispucale bradavice i pokušajte također povećati broj podoja. Pripazite dodatno na higijenu. No možda vam je jednostavno u tom trenutku slab imunitet, pa se tijelo ne može boriti s bakterijama koje uđu kroz proširen kanalić na bradavici.

Ne morate prestati dojiti

No, što god vas zadesilo, imajte na umu osnovno pravilo – ne morate prestati dojiti! Niti jedan od oblika mastitisa ne samo da ne zahtijeva prestanak dojenja nego će dodatno pomoći izlječenju. Pripazite da vam liječnik da antibiotik uz koji možete dojiti i – ne odustajte!

Foto: Freepik