Mama

Dojenje i lijekovi: idu li ili ne idu zajedno?

pitajmamu-dojenje-i-lijekovi-idu-li-zajedno.jpg

Idu li zajedno dojenje i lijekovi pitanje je koje ne smijete izbjegavati postaviti svom liječniku. Važno je da nikakve lijekove ne uzimate “na svoju ruku”.

U periodima kada je povećan rizik od prehlada i bolesti, sve je češće pitanje idu ili ne dojenje i lijekovi jedno uz drugo. Dojilje često prekidaju dojenje, privremeno ili trajno, no gotovo uvijek bez stvarne potrebe.

Idealno bi bilo u razdoblju dojenja ne uzimati nikakve lijekove, ali nekad je to nužno. Tada riziku djelovanja lijeka na dijete treba suprotstaviti sljedeće: dokazane rizike uzimanja nadomjestaka za majčino mlijeko (od mogućih alergijskih reakcija do povećanog rizika od razvoja nekih bolesti), realnu mogućnost da dijete nakon privremenog prestanka dojenja ne želi prihvatiti dojku i opasnost da majka izdajanjem ne uspije zadržati potrebnu količinu mlijeka.

Saznajte još i: Što kada je dojenje bolno?

Samo liječnik može dojilji prepisati ili preporučiti lijek i dati informaciju o djelovanju određenog lijeka na nju i njezino dijete putem majčina mlijeka.

Liječnički savjet je najbitniji

Nijedna informacija koju ćete ovdje naći ne smije se koristiti kao zamjena za liječnički savjet. Svrha je ovog teksta da, kad sljedeći put izađete iz liječničke ordinacije s propisanim lijekom, nijedno pitanje ne ostane otvoreno. Kako lijek djeluje na dijete, kako djeluje na dojenje, postoji li i neka druga terapija, je li prekid dojenja stvarno potreban, koji su rizici privremenog odvikavanja za nastavak uspješnog dojenja, koji su rizici, zdravstveni i emocionalni, naglog prestanka dojenja?

U današnje doba, za gotovo sve bolesti i stanja postoje lijekovi koji idu uz dojenje. Svaki bi liječnik trebao često obnavljati svoje znanje o lijekovima i utjecaju na dojenu djecu te uložiti dodatne napore kako bi istražio i druge mogućnosti terapije za majke koje doje.

Ne tajite da dojite

Obvezno recite liječniku da dojite i da želite nastaviti dojiti. Katkada majke zaborave reći ili prešute liječniku informaciju da doje, čak i zbog neugode, npr. ako je dijete starije i liječnik je već prije savjetovao prekid dojenja.

Katkada misle da bi ih liječnik sam pitao o dojenju da je to bitno. Uvijek je bitno! Čak i kod jednokratnog uzimanja lijeka i kod lijeka koji se kupuje u slobodnoj prodaji te prilikom korištenja homeopatskih i biljnih pripravaka (biljne kapi, razni čajevi za čišćenje, smirenje i sl.). Informacija da dojite uvijek je bitna, jer se gotovo svi lijekovi, iako u iznimno malim količinama, ubrzo nađu u majčinu mlijeku.

Budite otvoreni i surađujte s liječnikom – dojenje je vaš izbor i vaše pravo, a liječnik to mora uzeti u obzir prilikom odabira lijeka.

Saznajte još i: Što je soor ili mliječac?

Ta će pitanja pomoći liječniku u određivanju terapije koja je najbolja za vas i najsigurnija za vaše dijete. Zato je iznimno važno da sve odgovore na svoja pitanja saznate u ordinaciji svojeg liječnika. Ako vam liječnik bez objašnjenja prepiše lijek zbog kojeg je potrebno prekinuti s dojenjem, obratite se za mišljenje drugom liječniku i liječniku svojega djeteta.

Prednosti dojenja su nemjerljive

Zapamtite da su prednosti dojenja za dijete i majku tako velike da s dojenjem treba prekinuti samo ako postoje dokazi da će lijek koji uzimate štetiti djetetu.

Kad majčino stanje zahtijeva privremenu terapiju ili dijagnostičku obradu koja je nespojiva s dojenjem, pokušajte je unaprijed planirati. Izdajanjem i odgovarajućim pohranjivanjem mlijeka svojoj bebi možete osigurati potrebne količine mlijeka. Izdojeno mlijeko djetetu dajte žličicom ili šalicom kako uporaba bočica ne bi dodatno otežala povratak dojenju. Proizvodnju mlijeka održavajte redovitim izdajanjem prema rasporedu sličnom rasporedu dojenja. Mlijeko izdojeno za trajanja terapije bacajte.

U slučaju potrebe liječenja kemoterapijom ili zračenjem, nužno je prekinuti dojenje kako bi se majka mogla izliječiti, a lijekovi koje treba uzimati mogu štetno djelovati na dijete.

Zapamtite, bilo bi idealno uzimati što je moguće manje lijekova dok dojite. Poseban oprez potreban je kod kombinacije lijekova. Nikako ne smijete samovoljno određivati dozu lijeka koju vam je propisao liječnik. Nijedan lijek, čak ni biljni i homeopatski pripravak, ne biste smjeli uzeti bez savjeta sa svojim ili djetetovim liječnikom.

Prođite s liječnikom sljedeća pitanja:

Je li lijek nužan?
Može li se stanje spontano povući i bez korištenja lijeka?
Može li se uzimanje lijeka odgoditi?
Kako lijek iz majčina mlijeka djeluje na dijete?
Prepisuje li se inače taj lijek i djeci? Koliko se brzo lijek razgrađuje? Može li dijete iz organizma izbaciti lijek? Kada uzimati lijek, prije ili nakon dojenja?
Koji je za bebu najmanje štetan način uzimanja lijeka?
Kako lijek koji majka uzima djeluje na dojenje?

Foto: Freepik