Mama

Ispucale bradavice zbog izdajanja – kako si pomoći

ispucale bradavice, izdajanje

Iako se najviše govori o regadama i ispucalim bradavicama tijekom dojenja, mame koje se isključivo izdajaju također mogu imati oštećene i bolne bradavice. Prvi znak da su ispucale bradavice svakako je bol, a može se pojaviti i krv.

Zašto su mi ispucale bradavice?

1. Veličina šeširića na izdajalici
Neodgovarajuća veličina šeširića na izdajalici, odnosno otvora na njemu, mogla bi vam oštetiti bradavicu. Ako je otvor preuzak, vaša će bradavica previše dodirivati stranice otvora prilikom uvlačenja. Ako je otvor preširok, onda će preveliki dio areole završiti u njemu, zbog čega se bradavica može oštetiti.

2. Položaj bradavice
Ako vam bradavica nije postavljena točno u sredinu šeširića, u otvor će ulaziti na krivi način, zbog čega bi se mogla oštetiti. Bradavica bi trebala biti u sredini šeširića.

3. Brzina izdajanja
Ako koristite električnu izdajalicu, podesite ju na brzinu koja vama odgovara, a ne na najveću brzinu koja postoji na izdajalici. Čak i ako se trudite izdojiti što više mlijeka, pazite da ne pretjerate s brzinom koja vam ne odgovara. Bol prilikom izdajanja mogao bi samo negativno utjecati na otpuštanje mlijeka. Dakle, bolje je ići polako ali sigurno.

Osim ovoga, uzrok bola i oštećenja bradavica može biti blister ili čak pogrešan grudnjak koji vam iritira bradavice.

Kako si mogu pomoći?

Prije izdajanja
Stavite na bradavicu topli oblog.

Za vrijeme izdajanja
Bolovi u bradavicama obično su jači prije otpuštanja mlijeka. Stoga stavite izdajalicu samo na onu dojku koja vam nije oštećena ili je manje oštećena, pa tek kad mlijeko krene, uključite i drugu.

Nakon izdajanja
Posušite pamučnom tkaninom bradavicu i areolu.
Namažite lanolinskom kremom, Upotrijebite oblog ili kompresu za bolne bradavice.

Foto: Freepik