Bebe i mališani

Manipuliranje, tantrumi i ucjene: dobrodošli u svijet mališana

Manipuliranje

Normalno je da djeca u dobi od tri do šest godina vježbaju svoju moć. Manipuliranje, tantrumi i ucjene, iako ih ne volimo, znak su zdravog dječjeg uma.

Da, da… znamo da znate o čemu pričamo. O najljepšim razvojnim godinama vašeg mališana. Kada su premali da razmišljaju logično, a preveliki da budu bebe.

MANIPULIRANJE

Manipuliranje osobom znači činiti emocionalne, psihološke i fizičke radnje kako bi promijenili tijek ponašanja. Manipuliranje se najčešće radi roditeljskom ljubavlju i bratsko – sestrinskim odnosima.

Što napraviti?

Razvojno, sasvim je normalno da dijete isprobava koliko je moćno i što sve može koristiti kako bi došao do svog cilja. Manipuliranje, iako mrzite, znači da vaš mališan napreduje u pravom smjeru. No, najčešće se događa jer djeca razmišljaju samo u smjeru cilja, a roditelji naravno – u više smjerova.

Pa primjerice kada svom malcu  kažete da ugasi televizor, a on vam govori da ga ne volite i to kroz slapove suza, znači da manipulira vama. A to radi jer razmišlja samo o svom cilju. No, ako vi u tom trenutku kažete da mora ugasiti televizor jer ste se dogovorili za igranje s prijateljima nakon doručka, vjerojatnije je da će vas poslušati.

TANTRUMI

Oooo tantrumi, nema tko vas voli, nikome niste dragi i najradije bi da ne postojite! No želje su jedno, a stvarnost je preslatka djevojčica koja ispred vrtića plače jer je zaboravila svoju omiljenu žutu olovku, koja je u stvarnosti plava i prvi puta ju je vidjela jutros.

Što učiniti?

Kao i sa svakim problemom – komunikacija… naravno, nakon što duboko udahnete tri puta i opsujete u sebi.

Odvojite dijete sa strane, nemojte ih sramotiti – ne shvaćaju što se događa u vrtlogu emocija i objasnite da se može vratiti u sobu i pitati tetu smije li olovku ponijeti kući. Ili tako nešto! Bitno je da s mališanom ostvarite komunikaciju.

UCJENE

E, ucjene su nešto teže jer dolaze najčešće od starije djece koja su i starija i verbalnija od četverogodišnjaka. Dakle, ucjene dolaze najčešće u formi “ako ti nećeš, ja ću”, “ja ću reći tati/mami/teti da si ti”.

Što napraviti?

Ono što želite jest izbjeći nadmetanje i pristajanje na ucjenu. Odnos vas i vašeg klinca nije borba za dominaciju, pa u svakom slučaju ne dopustite da vas emocije ponesu. Mirno objasnite da nećete sudjelovati u ovom razgovoru sve dok mališan ne bude raspoložen za miran razgovor. Dajte djetetu prostora, pa pokušajte ponovno. I zapamtite, iako se ponekad čini kao da pričate zidu, komunikacija je zaista ključ.

Foto: Freepik