Bebe i mališani

Tantrumi: kako ih ukrotiti i što ih uzrokuje

tantrumi

Biti roditelj znači da ćete se prije ili kasnije susresti s tantrumima ili ispadima bijesa. Znate o čemu govorimo – ono kada naša dražesna dječica postanu, hmmm, mala čudovišta.

Tantrumi ili ispadi bijesa se ponekad jednostavno ne mogu izbjeći. To je normalan dio odrastanja naših mališana. U razdoblju između druge i treće godine, mališani će pokušavati vježbati svoju volju, ali i vaše strpljenje, pa će se događati tantrumi. Važno je znati zašto se oni događaju kako ne biste upali u labirint ispada bijesa, grižnje savjesti i loših obiteljskih odnosa.

Tantrumi se događaju i kod predškolaca, zbog neznanja kako se nositi s jakim emocijama, posebice strahom.

Razumijeti bijes

Temper tantrumi najčešće se događaju u drugoj godini života u razdoblju kada mališani intenzivno svladavaju jezik. Frustracija nastaje kada se ne stvori poveznica između željenoga i izrečenoga ili željenoga i neispunjenoga. Djeca nemaju samokontrolu kao odrasli, stoga će umjesto traženja drugog načina za rješavanje problema imati ispad bijesa. I nama se odraslima to događa, premda se mi nećemo baciti na pod i plakati, ali ćemo zato opsovati (ups!), tresnuti vratima ili se izderati na bližnjega svoga, pa se ispričavati.

Izljev bijesa, ako se već niste susreli s njim, nagao je i eksplozivan ispad koji ćete prepoznati po plakanju i karakterističnom vrištanju i naricanju, udaranju, bacanju na pod, iskrivljavanju leđa i bježanju s “mjesta nesreće”.

Djeca nemaju fine mehanizme za borbu s neispunjenim očekivanjima, pogotovo trenutačnim, kao mi odrasli, stoga će u nedostatku mehanizma za suočavanje s problemom imati ispad bijesa. To je potpuno normalno i podjednako se događa djevojčicama i dječacima. Čak će i klinci s najblažim karakterom imati ispade bijesa, premda će kod svakog biti drugačiji. Neki se mališani odmah smiruju, kod nekih tantrumi traju duže, a kod nekih kraće. Neka će djeca udarati sebe, a neka druge. Za temper tantrum ne postoji pravilo. On ocrtava karakter djeteta, a roditelji moraju razumjeti da oni nisu krivci za ispad.

Naime, kako smo ranije napisali, ispadi bijesa normalan su dio emocionalnog sazrijevanja klinaca. To je njihov mehanizam za borbu. Tako klinci najčešće u dobi od prve do treće godine, pokušavaju privući pažnju roditelja i/ili pokazati da nešto nije u redu.

Prepoznajte okidače

Razlozi za ispad bijesa mogu biti razni, a mogu varirati od potpuno besmislenih, poput „pas me nije pogledao“ do „želim-ti- nešto-reći-ali-ne-mogu-pa-plačem.” Kako smo ranije utvrdili, djeca nisu dovoljno emocionalno zrela, te nemaju jezične vještine i mehanizme kojima bi roditeljima opisali što ih muči i zašto se ljute.

Ako se tek susrećete s tantrumima, može vam koristiti popis. Tako je! Dobar stari popis na koji ćete staviti sva mjesta i (moguće) razloge zašto se vaše dijete bacalo po podu.

Ako se tantrumi događaju u trgovačkom centru ili napućenoj trgovini – čestitamo, bilo je lako, ali ćete nažalost morati izbjegavati takva mjesta, ako ispade bijesa želite minimizirati.

Ako ste s popisa uvidjeli da se radi o slaboj verbalizaciji morat ćete malo raditi na sporazumijevanju. Ali kao što znate, govor ne dolazi preko noći. No, možete pokušati smiriti dijete i dati sve od sebe da shvatite što vaš mališan od vas želi.

Strpljenje je ključ

Cijelo je roditeljstvo zapravo velika vježba strpljenja, pa tako i kod temper tantruma. Strpljenje je ključ s kojim ćete izbjeći ili minimizirati bijes svojeg mališana, a improvizacija je sredstvo kojim ćete postići cilj – a to je možda bezbolan odlazak s mališanom u trgovinu po mlijeko.

  • Nemojte vikati

Vikom i deranjem ništa nećete postići. Tijekom ispada bijesa dijete ne čuje ni sebe ni vas, a još manje vas doživljava.

  • Samo smireno

Tijekom tantruma ostanite smireni i nastojte djetetu, bez obzira na količinu živaca koji nepovratno odlaze, pokazati ljubav. Pokušajte sa zagrljajem i ohrabrujućim riječima, poput „znam da ti je teško“ i „vjerujem, nije ti lako.”

  • Ignorirajte

Osim ako nije riječ o ekstremnom bijesu kod kojeg postoji opasnost da se klinac ozlijedi, napustite prostoriju, ignorirajte tantrum i čekajte da prođe. Naravno, to će najbolje funkcionirati doma. Ako ste pak vani, smislite kako napustiti situaciju koja je dovela do bijesa, zagrlite dijete, pustite ga da se isplače, pa nastavite dalje.

Ignoriranjem tantruma djetetu ćete pokazati da je to nepoželjan oblik ponašanja, ali imajte na umu da ne ignorirate dijete, nego ispad bijesa. Napustite na nekoliko minuta sobu u kojoj se dijete dere, pa se vratite i pokušajte zajednički doći do toga što dijete želi.

  • Izbjegavajte

Ako ste uvidjeli da postoje okidači za bijes kod vašeg klinca, izbjegavajte ih. Ako je riječ o trgovinama, ponesite neku igračku koja će mu odvlačiti pozornost. Ako je problem u odijevanju, pokušajte od toga napraviti predstavu ili igru kako biste izbjegli nepotrebno plakanje.

  • Volite se i razgovarajte

Djeca će često biti loše volje ili bijesna u trenutku kada je roditelj prezaposlen za igru. Ako predviđate takve tantrume, lakše ćete ih izbjeći. Odvojite pet minuta za igru, zagrlite dijete, pokažite mu da ga volite, pa će i njemu i vama biti lakše zaobići frkovitu situaciju.

Nakon ispada bijesa razgovarajte, nemojte zbog ponosa izbjeći istaknuti svoju grešku, kao i djetetovu. Pokušajte razlučiti zašto je došlo do bijesa, objasnite djetetu kako se nositi s njim i, najvažnije – grlite se i volite.

Foto: Freepik