Bebe i mališani

Penjanje po stvarima – zašto djeca to vole?

penjanje po stvarima

Penjanje po stvarima mnogim je mališanima odlična svakodnevna zabava. Ponekad ih smatramo zbog toga nestašnima, ali ti je normalna razvojna stepenica.

Ako se i vaš dvogodišnjak voli penjati po stvarima te se najčešće ponaša kao mali majmunčić koji visi sa svega u kući ili u parku, bit će vam drago čuti da je to u stvari jako dobro – odnosno znak da raste i razvija se.

Razvoj propriocepcije i mapiranje

Djeca pritom razvijaju propriocepciju – odnosno osjećaj tjelesne svjesnosti. Na neki način mapiraju dijelove tijela i uče kako se njima koristiti na najbolji način.

Pročitajte još i: Dodatne aktivnosti za djecu

Proces propriocepcije započinje još i prije samog rođenja djeteta, kretanjem u majčinoj maternici. Fetus na neki način uči u utrobi ono što dvogodišnjak uči penjući se po naslonjačima i ormarima.

Proces mapiranja nastavlja se odmah po rođenju. Bilo da se beba igra zvečkom, siše dudu ili udara mamu nogicama dok doji, svaki od tih poteza pokazuje joj kakvu reakciju njezino tijelo izaziva i kako komunicira sa svijetom.

Potičite penjanje po stvarima

U sljedećem razdoblju dijete sve hrabrije istražuje svijet oko sebe. Zajedno s motoričkim sposobnostima raste i znatiželja. Zbog toga je dijete sve mobilnije i prikuplja sve više podataka. To mu nadograđuje koordinaciju i pojačava razvoj, a nama u stvari samo izgleda kao da se ono mora uzverati na svaku stvar koju vidi pred sobom.

Pročitajte još i: Zašto su dobre društvene igre?

Potaknite djetetov razvoj pružajući mu slobodu da se neometano kreće (naravno, pazite na sigurnost), znatiželjeno istražuje i isprobava. Djecu je nužno ohrabiti da se osjete dovoljno samouvjereno za istraživanje. Budete li ih cijelo vrijeme opominjali na opasnost i govorili im što im se može dogoditi, samo ćete ih bezrazložno uplašiti.

Aktivnosti koje će pozitivno utjecati na proprioceptivni razvoj vašeg klinca su: penjanje, igranje plastelinom, puzanje, skakanje, trčanje, kotrljanje, puhanje mjehurića, žvakanje, bacanje i hvatanje, šutanje lopte i slično.

Foto: Freepik