Bebe i mališani

Koju bi vam ocjenu dala vaša beba?

ocjenu

Djeca znaju biti bučno i brutalno iskrena, ali dok vaše dijete ne počne govoriti, možete samo pretpostavljati kako se osjeća i što možda misli o vašim majčinskim vještinama.

Koju bi vam ocjenu dala vaša beba? Što kad bi se, umjesto plača i hihotanja, vaša beba mogla okrenuti prema vama i reći vam: „Mama, vjeruj mi, nije kraj svijeta ako nisam na vrijeme išla na poslijepodnevno spavanje!“

A kad bi vaše dijete moglo pričati s vama, što bi vam reklo o vašem stilu roditeljstva? Najljepša je stvar kod beba što vas ne osuđuju. One će prihvatiti vaš stil roditeljstva kakav god on bio, jer ne znaju za drugo.
Ipak, objektivno analizirajući kako se brinete za svoje dijete, nastojimo li vas promatrati kroz oči vašeg djeteta, lakše ćemo prepoznati i vaše jake strane i vaše slabosti kao roditelja.

A budući da znamo da vam vaše dijete ne može reći što misli, zamolili smo vrhunske stručnjake na području roditeljstva da definiraju koji tipovi majki postoje, a nakon što se prepoznate u jednome od njih, otkrijte kako svoj stil možete primijeniti u svoju korist.

OPUŠTENA MAMA

I inače ste poprilično opuštena osoba, pa taj duh primjenjujete i na svoj stil roditeljstva. Vjerojatno se nikad niste opterećivali time da djetetu morate uvesti rutinu i dopuštate da se hranjenje i spavanje dogodi spontano, prema potrebi. Što se vas tiče, dijete će vam samo dati do znanja da postoji kakav problem, a vi ne vidite zašto biste nepotrebno dizali halabuku oko njega.

Ocjena vaše bebe…
Opuštena se mama ne opterećuje zbog nezgoda s pelenom ili problema s hranjenjem, i uglavnom ćete ostati smireni bez obzira na to što vam se dogodi. Vaša je beba usklađena s vašim raspoloženjem i od rođenja će primati vaše neverbalne poruke – preko tona vašega glasa, facijalnom ekspresijom i gestikulacijom – i općenito će biti opuštena kao i vi.

Osigurajte si najbolje ocjene…
Kao liberalnoj, opuštenoj majci, vašoj bi bebi mogle nedostajati potrebne granice koje će joj osigurati da odraste u dobro odgojeno dijete. Vaše će dijete možda teško prihvaćati pravila i činjenicu da postoje granice društveno prihvatljivog ponašanja. To bi moglo rezultirati lošim vladanjem i ispadima bijesa tijekom odrastanja.

Nema potrebe da popunite svoj dan rutinom i pravilima, ali neke bi navike mogle uvesti red u vaš dan.
Nađite srednji put i vaše će dijete nastaviti napredovati. Uvedite uobičajenu rutinu odlaska u krevet, koja uključuje kupanje i priču, a završava maženjem i gašenjem svjetla. Tako ćete naučiti dijete kako da se opusti na kraju dana i naviknuti ga na stalnu aktivnost koja će mu povećati osjećaj sigurnosti.

PREZABRINUTA MAMA

Vi pratite svoju bebu okolo po sobi u strahu da će se udariti u stolić u dnevnoj sobi ili početi žvakati vaše cipele. Možda ste tip mame koja stalno upozorava dijete da mora paziti na toboganu i brinete se što bi svaki djetetov štucaj ili mrljica na njegovu licu mogla značiti, kažu psiholozi.

Ocjena vaše bebe…
Pozitivno je to što će prezabrinuta majka biti toliko usredotočena na svoju bebu da će vrlo brzo primijetiti i spriječiti bilo kakve moguće probleme. To znači da ćete odmah otkriti ako je muči kakva neugoda, kao što je mokra pelena ili potreba za podrigivanjem, i tako unaprijed onemogućiti bebinu nervozu.

Osigurajte si najbolje ocjene…
Mnoge su novopečene mame zabrinute, ali postoji granica nakon koje možete postati previše zaštitnički raspoloženi, što bi moglo utjecati na dijete, i sada i u budućnosti. Vaše dijete treba prostora da se razvija, bez stalnog obuzdavanja i gušenja.
Dugoročno gledano, prezabrinuta mama mogla bi odgojiti dijete koje je ovisno o njoj i kojemu nedostaje samopouzdanja, ili malog buntovnika koji, boreći se protiv prezaštitničkog odnosa, postaje inatljiv i problematičan.

Pokušajte otkriti odakle dolaze vaši strahovi i prihvatiti činjenicu da postoje neke stvari koje nije moguće kontrolirati. Ne možete držati svoje dijete pod staklenim zvonom. Ako obično podižete dijete u naručje čim zatetura ili padne na guzu, duboko udahnite i pričekajte deset sekunda. Prisjetite se da djetetu treba sloboda da bi istraživalo, učilo i steklo neovisnost. Vaše će dijete vjerojatno brzo ustati i nastaviti dalje i bez vaše pomoći.

MAMA S RUTINOM

Vaš dan funkcionira kao sat i znate kad je pravo vrijeme za hranjenje, mijenjanje pelena i spavanje. Možete uvijek u isto vrijeme pozvati prijateljicu na kavu, znajući da će vaše dijete u to doba spavati.

Ocjena vaše bebe…
Rutina će vašem djetetu dati osjećaj sigurnosti, a bebicama i maloj djeci rutina u pravilu odgovara. Ona i vama i vašem djetetu pomaže, omogućujući vam da organizirate svoj dan oko spavanja i hranjenja, i tako vam olakšava nositi se sa svime što vas može zadesiti tijekom dana.

Osigurajte si najviše ocjene…
Prestrogo inzistiranje na djetetovoj rutini može vam stvarati pritisak i uzrokovati više stresa nego što je potrebno. Mama koja se čvrsto pridržava rutine mogla bi se uzrujati ako je dijete prerano zaspalo u automobilu, umjesto u vrijeme koje je određeno za spavanje, i brinuti se da zbog toga neće dobro spavati tijekom noći.
Zapamtite, i najbolji planovi mogu propasti ako zapnete u prometnoj gužvi. Nikad ne možemo u potpunosti predvidjeti sve što nas u životu čeka, pa budite fleksibilniji. I nemojte dopustiti da vas to frustrira. Uvijek možete ponijeti sa sobom u torbi kakav međuobrok ili autić, ili djetetu pustiti omiljeni crtić ili igricu na svome mobitelu kako biste mu odvratili pozornost od činjenice da kasnite. Tada samo prekrižite taj dan i već sutradan možete početi iz početka.

MAMA PERFEKCIONISTICA

Od poroda iz snova do bebe koja prespava cijelu noć već nakon tri tjedna, vi uvijek težite tome da budete savršena majka savršenog djeteta. Učinit ćete sve da postignete gotovo nemoguće i bez problema ćete se već nekoliko mjeseci nakon porođaja vratiti u odjeću broj 38. Smatrate da bi svaki dan trebao izgledati ovako: vi kuhate sve obroke od sirovih namirnica, a vaše dijete je stalno čisto i sretno.

Ocjena vaše bebe…
Mama perfekcionistica očito ima dobre namjere. Vi želite sve najbolje za svoje dijete i teško ćete se pomučiti da biste mu to i osigurali, bilo da to znači oboružati se brojnim priručnicima koji će vam ponuditi prave savjete u svakome trenutku ili se dodatno potruditi da biste djetetu osigurali najzdraviju moguću prehranu.

Osigurajte si najviše ocjene…
Održavanje načina života u kojem je uvijek sve savršeno težak je posao, a nitko to ne zna bolje od majke perfekcionistice.
Namećete si velik pritisak da bi sve išlo kao podmazano, a ako nešto pođe krivo, predbacujete si zbog toga. Iako ste vješti u prikrivanju visoke razine stresa, zagrebete li po površini, otkrit ćete da ste ludi od brige.
Dopustite si pogreške. Dijete će okrenuti vaš život naopačke i nitko ne očekuje da svaki put sve bude savršeno. Ako se svim silama trudite da uvijek postignete savršenstvo, zamolite svog partnera da vam više pomaže kako biste barem djelomično skinuli teret sa svojih leđa.
Zapamtite, ako je vaše dijete u toplome, ako je suho, dobro nahranjeno i osjeća se voljeno, ono će misliti da ste vi savršena mama, bez obzira na to jeste li mu skuhali organski obrok od sirovih namirnica ili niste.

Foto: Pixabay