Bebe i mališani

Kako djecu naučiti štednji?

štednja

Otkako ste rodili svoje malo čudo, ne prestaje strepnja za njegovu budućnost.  Od prvih pokakanih pelena, pa sve do upisa u školu, vjenčanja, kupnje stana i svega što ga tek očekuje u životu.

Bez obzira na to koliko ti trenutci bili emocionalno neprocjenjivi, istina je da su financijski vrlo lako procjenjivi, i to gotovinom ili kreditom. No, kada je dijete još malo, a vi još uvijek imate vremena, trenutak je da počnete planirati njegovu financijsku budućnost. Osim što ćete mu omogućiti dobar start u životu, jedan je od zadataka roditeljstva i naučiti svoje klince ponešto o životu.
Stoga, vrlo je važno naučiti djecu što su pojmovi štednja i financijska pismenost, te kako štedjeti!

Financijska budućnost

Kada je dijete još malo, a vi još uvijek imate vremena, trenutak je da počnete planirati njegovu financijsku budućnost. Osim što ćete mu omogućiti dobar start u životu, jedan je od zadataka roditeljstva i naučiti svoje klince ponešto o životu. Tako je i s pojmovima – što je štednja i financijska pismenost.

Financijska pismenost podrazumijeva znanja i vještine kojima raspolažemo kako bismo što uspješnije rješavali financijske izazove i osigurali sebi i svojoj djeci mirniju budućnost.

Donosimo osam jednostavnih ideja s kojima svojoj djeci možete pomoći naučiti što je štednja i kako raspolagati novcem:
1. Otvorite štednju

Za početak otvorite neki oblik štednje za svoje dijete. Istražite koje se opcije nude, na koliko godina i s kolikom kamatom. Odaberite najbolje za sebe i svog klinca i krenite štedjeti. Većina štednja za djecu ima ugovorenu stavku da se ne može koristiti do napunjene 18. godine, tako da je to za dijete sasvim dobar početak.

2. Kasica prasica

Bez obzira na to radi li se o 5 kuna ili 50 kuna, odvojite ih sa strane. Ako pak štednja nije za vas, odvojite kuvertu ili staklenku daleko od oka, pa i srca, u koju ćete stavljati taj novac. Nećete vjerovati s kolikim ćete iznosom raspolagati nakon tek godine dana štednje.

3. Ugovorite osiguranje

Djeca ne mogu biti osigurane osobe, nego samo korisnici police osiguranje. Ako je osiguranje za vas dobar izbor, ugovorite policu, tako da vaše dijete bude financijski zbrinuto. Polica osiguranja po isteku se isplaćuje vašem klincu, ili ako se vama nešto dogodi.

4. Kućna banka

Bake i djedovi, daljnja rodbina, prijatelji, svi će ponekad vašem malcu ostaviti neki novac – za čokoladicu ili za igračku. Spremajte taj novac i vidjet ćete kako će se s vremenom povećati suma. Kako biste svog malca naučili ponešto o trošenju, ali i o štednji, odvojite mu određeni iznos kada poželi igračku ili slatkiš.

Naučiti djecu da novac ne raste na stablu. To je ključna stavka dobre poduke iz financijske pismenosti. Ulaganjem u njihovo znanje, kao i u budućnost, osigurat ćete im mirnu adolescenciju znajući da ste im pružili sva potrebna znanja i vještine.

štednja

5. Moj prvi novčanik

Kada vaše dijete navrši pet godina, kupite novčanik samo za njega. Krenite s malim iznosima u kovanicama koje će biti samo za njegove troškove, poput kupnje slatkiša. Zajedno doznajte koliko košta predmet kupnje, a koliko ima novca u novčaniku. Tako će naučiti ponešto o novcu i kako ga trošiti, a dobar je početak i za osnove zbrajanja i oduzimanja.

6. Štednjom do igračke

Ovo je super vježba koja će klincima poslije u životu dobro doći. Djecu je dobro naučiti da nije mudro odmah potrošiti sav novac koji imaju. Stoga, prije nego što djetetu odlučite kupiti igračku, pokušajte zajednički uštedjeti novac. Klincima je najveća nagrada njihovo postignuće, pa će tako igračka koju su sami kupili biti vrjednija.

7. Vježbanje strpljenja

Programi za djecu bombardirani su blještavim reklamama za silne nove igračke. Klincima nedostaje kritičkog razmišljanja, tako da će poželjeti sve nove igračke u pauzi između dva crtića. Kada požele da im kupite novu igračku, pokušajte s njima razgovarati otvoreno i objasniti im da su takve reklame napravljene s ciljem da ih navedu na kupnju. Pokušajte se dogovoriti da, ako će im igračka biti zanimljiva za mjesec dana, možete zajednički uštedjeti za kupnju.

8. Novcem se može pomagati, a ne samo kupovati

Naučite svog klinca da novac nije namijenjen samo trošenju, već i pomaganju. Zajednički odaberite dobrotvornu akciju ili udrugu i kupite nešto što im je potrebno. Klinci ne mogu tako lako shvatiti koncept doniranja u novcu, pa zajednički kupite namirnice za pučku kuhinju ili pak dekice ili hranu za sklonište za napuštene životinje.

Foto: Freepik