Trudnoća i porođaj

Izvanmaternična trudnoća – kada se i zašto događa?

pitajmamu-izvanmaternicna-trudnoca

Izvanmaternična trudnoća ili ektopična trudnoća je trudnoća koja se umjesto u maternici počinje razvijati van nje, a najčešće u jajovodu.

Izvanmaternična trudnoća je vrlo opasna i može imati smrtni ishod za mamu. Na svu sreću ne javlja se često, samo 1,4 % slučajeva, a češće kod žena koje su ostale trudne metodama potpomognute oplodnje.

Kako se događa izvanmaternična trudnoća?

Točni uzroci još uvijek nisu poznati, no smatra se da je problem u poremećaju prijenosa oplođene jajne stanice. Naime, ponekad u jajovodima postoje ožiljkasta tkiva koja čine prepreku oplođenom jajšcu da se ugnijezdi u maternicu. Također, poteškoće može uzrokovati i nepravilna ili disfunkcionalna pokretljivost jajovoda.

Rizici za izvanmaterničnu trudnoću:
 1. kirurški zahvati na jajovodima ili maternici
 2. prijašnje izvanmaternične trudnoće
 3. upala zdjelice ili jajovoda
 4. endometrioza
 5. posljedice spolno prenosivih bolesti (najviše klamidija i gonoreja)
 6. progesteronski intrauterini uložak
 7. dob starija od 35 godina
 8. ponavljanji namjerni pobačaji
 9. lijekovi za poticanje ovulacije
 10. neplodnost

pitajmamu-izvanmaternicna-trudnoca

Vrste izvanmaternične trudnoće

Najčešće se izvanmaternična trudnoća javlja u jajovodu, u gotovo 95% slučajeva. No, osim u jajovodu moguća je i takva trudnoća u jajniku, abdominalnoj šupljini i u vratu maternice (cerviksu).

Važno je za napomenuti da gdje god se nalazila ektopična trudnoća, predstavlja opasnost za trudnicu ako se na vrijeme ne prepozna i ne liječi.

Samo zanemariv broj izvanmaterničnih trudnoća rezultirao je uspješno dovršenom trudnoćom. Otprilike jedna uspješna trudnoća na 3 milijuna.

Kako prepoznati izvanmaterničnu trudnoću?

Izvanmaternična trudnoća na testu za trudnoću pokazati će se kao plusić, te će izostati menstruacija. No, osim toga možete ju prepoznati kao:

 1. bol na lijevoj ili desnoj strani trbuha
 2. nepravilno, tamnosmeđe i oskudno krvarenje
 3. bol u području ramena – nakupljena krv izaziva živčani podražaj

U akutnom obliku izvanamternične trudnoće najčešće dolazi do prsnuća jajovoda što pak izaziva:

 1. propadajuću bol u donijem dijelu trbuha
 2. krvarenje
 3. nesvjesticu i mučninu
 4. nakupljanje krvi izaziva razvoj šoka

U slučaju akutne ektopične trudnoće ženin život je u opasnosti te joj je odmah potrebna liječnička pomoć.

Najčešći simptom po kojem se poznaje ektopična trudnoća je snažnija jednostrana bol u trbuhu, te se savjetuje ženama da se odmah jave ginekologu.

Kako se liječi izvanmaternična trudnoća?

Izvanmaternična trudnoća, kako smo naveli, uvijek valja liječiti. Postoji nekoliko oblika:

 1. Ekspetativna terapija – podrazumijeva čekanje da se plod sam resorbira, a najčešće pod stalnim nadzorom liječnika jer i dalje postoji mogućnost prsnuća jajovoda
 2. Medikamentna terapija – u tom slučaju primjenjuje se lijek Methotrexate u jednoj dozi, a djeluje tako da uništava stanice posteljice i urokuje resorpciju embrija kako bi nastupio pobačaj
 3. Laparoskopski zahvati – obuhvaća laparoskopiju u kojoj se kamerom traži embrij, te se kirurški vadi iz jajovoda, linearnu salpingotomiju u kojoj se radi rez na jajovodu te se plod vadi i fimbrijalna evakuacija u kojoj se istiskuje plod iz jajovoda
 4. Radikalni zahvati – obuhvaćaju operaciju u kojoj se zavisno o stupnju oštećenosti mogu izvaditi jajovodi, jajnici ili maternica.
Što nakon?

Nakon što je ženi postavljena dijagnoza ektopične trudnoće, te je ona uspješno izliječena, važno je nastaviti s kontrolama kod liječnika. Liječnik će kroz redovite kontrole utvrditi uspješnost izliječenja, utvrditi da nema zaostataka trudnoće, te pratiti tijek oporavka.

Važno je za napomenuti da žena može imati uspješnu trudnoću iako je imala izvanmaterničnu trudnoću. Međutim, postoji mogućnost da se ektopična trudnoća ponovno pojavi. No, samo u nekih 10% slučajeva.

Čak i ako je žena izgubila jedan jajovod to nije prepreka da ostane trudna, dok god drugi jajovod ispravno radi. Ako i drugi jajovod ne radi ispravno, uvijek ostaju druge mogućnosti začeća, a jedna od njih je i IVF (in vitro fertilization) u kojem se u cjelosti zaobilazi uloga jajovoda tako da se zametak izravno umeće u maternicu.

Foto: Freepik