Trudnoća i porođaj

Ovulacija – kako ju prepoznati?

Pitajmamu Ovulacija I Kako Ju Prepoznati

Ovulacija ima simptome koje teško možete neprimijetiti.

Simptome ovulacije teško da možete „promašiti“. Svaka osoba koja planira zatrudnjeti želi znati dan ovulacije. Ovulacija je dakle dio normalnog menstruacijskog ciklusa.

Za vrijeme ovulacije dolazi do otpuštanja zrele jajne stanice iz jajnika prema jajovodu u kojem se događa njena oplodnja najkvalitetnijim spermijem. Oplođena jajna stanica potom „putuje“ prema maternici gdje će se ugnijezditi, čime počinje devetomjesečno razdoblje poznatije kao trudnoća.

Na ovih osam znakova trebate obratiti pozornost kako biste odredili je li vam ovulacija započela:
Ovulacijska bol

Oštra bol u donjem dijelu trbuha koja se nasumično pojavljuje. Ako se pojavi u sredini ciklusa, vjerojatno se radi o ovulacijskoj boli.

Promatranje cervikalne sluzi

Riječ je o metodi koja se temelji na promatranju vaginalnog sekreta. Naime, uoči ovulacije iscjedak vaginalne sluzi postaje obilniji, proziran i rastezljiv, odnosno poprima izgled nalik bjelancu jajeta te ostaje takav sve do kraja ovulacije.

Bazalna temperatura

Bazalna tjelesna temperatura, tj. temperatura tijela u mirovanju je niža u prva dva tjedna menstrualnog ciklusa, prije ovulacije. Prisutnost hormona estrogena drži bazalnu tjelesnu temperaturu niskom. Obično se kreće oko 36,1 do 36,4 °C.

Odmah nakon ovulacije, zbog povišene razine progesterona, temperatura se povisi za oko 0,3 do 0,5°C, sve do sljedeće menstruacije. Po ovom povišenju temperature ćete znati da ste imali ovulaciju.

Osjetljivost grudi

Grudi su osjetljive zbog hormona koje vaše tijelo proizvodi za vrijeme ovulacije. Na ovaj način ne možete predvidjeti ovulaciju, ali svakako možete znati da je u tijeku.

Povećana seksualna želja

Priroda je ta koja će se pobrinuti da poželite seksualni odnos upravo u idealnom trenutku za začeće. Naime, ženina želja za seksom poveća se upravo prije nastupanja ovulacije, ali i sama na neki način „blista“ i privlači pažnju suprotnog spola.

Ovulacijski testovi

Ovulacijski testovi djeluju slično kao i oni za trudnoću. Urinirate na štapić ili u neku posudicu u koju ćete štapić uroniti, a postoje i test trake. Kada je ispitna linija tamnija od kontrolne, to je znak da ovulacija počinje.

Povoljni položaj cerviksa

Vaš cerviks se pomiče i mijenja položaj tijekom menstrualnog ciklusa, a vi sami možete pratiti te promjene. Neposredno prije ovulacije cerviks se pomiče prema gore, postaje mekši na dodir i lagano se otvara. Kada niste u plodnoj fazi, grlić maternice je niži, tvrđi i zatvoreniji.

Fenomen paprati u slini

Za predviđanje ovulacije dostupan još jedan test koji možete napraviti kod kuće, a radi se o testu sline. Premda postoje posebni mikroskopi, ovulacija se može predvidjeti i najobičnijim dječjim mikroskopom. Naime, ako pod povećalom mikroskopa u uzorku sline nađemo tzv. fenomen paprati, tada s određenom sigurnošću možemo reći da se događa skok razine lutenizirajućeg hormona koji nastupa 24-48 sati prije same ovulacije.

Foto: Freepik