Zdravlje i prehrana

Endometrioza – što je, kako se dijagnosticira i liječi

endometrioza, jajnici, maternica

Endometrioza je često jako bolan poremećaj u kojemu tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost maternice, počinju rasti izvan maternice.

Najčešća žarišta endometrioze su: jajnik (najčešće), jajovod, debelo i slijepo crijevo, crvuljak, mokraćni mjehur, vagina. Endometriodna tkiva mogu se proširiti i izvan područja zdjelice, ali vrlo rijetko.

Smatra se da oko 10-15% svih žena u dobi od 16-40 godina ima endometriozu. Obiteljska je sklonost endometriozi nedvojbena, a kćeri i sestre oboljele imaju 6-9 puta veći rizik.

Kod endometrioze, krivo urasla endometriodna tkiva nastavljaju se ponašati normalno, rastu, pucaju i krvare kod svakog menstrualnog ciklusa. Kada endometrioza uključuje jajnike, može se pojaviti cista puna krvi, koja se zove endometriom. Okolna tkiva mogu biti nadražena, što može izazvati ožiljke.

Prodor endometrija kroz sluznicu maternice prema mišićnom sloju stvara mogućnost nastanka endometriotičkih žarišta u dubini miometrija (mišićnoga sloja maternice). To se  naziva adenomiozom.

Taj je oblik bolesti povezan s obilnim menstruacijama (menoragijom) i neplodnošću. Naziva se i unutrašnjom endometriozom.

KADA SE JAVLJA?

Postoji znatno kašnjenje od 8 do 9 godina od pojave prvih simptoma do dijagnoze i početka liječenja. Bolest se pojavljuje u dvadesetim godinama i traje oko 25 godina. „Zlatni standard“ za konačnu dijagnozu jest laparoskopija s biopsijom.

Pozitivna histologija potvrđuje dijagnozu, ali je negativna ne isključuje. Ipak laparoskopija je jedina metoda koja dokazuje ili isključuje endometriozu. Potvrđuje dijagnozu u 80% pacijentica sa sumnjom na endometriozu. Jedina laboratorijska pretraga koja je od umjerene koristi jest određivanje biljega CA-125. On je u većine bolesnica s endometriozom blago povišen, uglavnom je viši kod  napretka i recidiva bolesti. Nije dovoljno specifičan i stručne ga udruge ne preporučuju.

Tipična slika endometrioze je nalaz krvave ili ”čokoladne ciste” u maloj zdjelici na jednom ili oba jajnika. Sumnja se postavlja na osnovi podataka koje daje pacijentica, pregledom, i UZV-e nalazom.

Endometrioza može uzrokovati bol, posebno tijekom mjesečnice. Mogu se pojaviti i problemi s plodnošću zbog oštećenja jajovoda, ali srećom postoje vrlo efektivni tretmani za liječenje.

 • Endometrioza je jedan od čestih faktora neplodnosti jer ožiljci i priraslice koje stvara mogu oštetiti i zatvoriti jajovode, pa postoji fizička prepreka začeću. Smatra se da endometrioza oštećuje jajnu stanicu i sprječava njenu oplodnju.
SIMPTOMI ENDOMETRIOZE

U većini slučajeva simptoma nema, ili su tako blagi da se ne zamjećuju, pa nije potrebno nikakvo liječenje. Primarni simptom endometrioze je bol u područje zdjelice, koja je često povezana s menstrualnim ciklusom.

Iako većina žena ima grčeve tijekom mjesečnice, one s endometriozom obično bolove opisuju mnogo intenzivnijima nego obično. Također se kod većine žena ti bolovi s vremenom povećavaju.

Česti znakovi i simptomi endometrioze uključuju:
 • bolnu mjesečnicu
 • bol kod snošaja
 • bol kod uriniranja
 • jako krvarenje
 • probleme s plodnošću
 • druge simptome poput umora, proljeva, zatvora, povraćanja i slično.

Jačina vaše boli ne mora nužno biti pokazatelj razvijenosti stanja. Neke žene s endometriozom imaju veće bolove, a neke imaju manje ili čak nikakve.

S obzirom na to da je endometrioza povezana s menstruacijom, može se javiti samo u dobi spolne zrelosti. Najčešća je oko 30. godine i učestalija u žena koje nisu rađale. Teži su oblici endometrioze koji zahtijevaju liječenje rijetki.

endometrioza, jajnici, maternica

ENDOMETRIOZA JAJNIKA

Najčešći uzroci endometrioze jajnika su pretjerano lučenje estrogena, debljina, početak menstruacije u ranoj dobi (prije 11 godine) te oslabljen imunosni sistem.

Simptomi endometrioze jajnika mogu podsjećati na infekciju bubrega ili urinarnog trakta, celijakiju ili upalu slijepog crijeva. Najčešći simptom je snažan bol u zdjelici.

ENDOMETRIOZA CRIJEVA

Najčešće je vidljiva na debelom crijevu, posljedično se javljaju teškoće sa stolicom, a u najtežim slučajevima endometrioza rezultira opstrukcijom  crijeva.

Kada posjetiti liječnika?

Pravi uzrok boli u području zdjelice može se otkriti vrlo teško, ali rano otkrivanje problema može spriječiti neželjene komplikacije i bolove.

Prije postavljanja definitivne dijagnoze liječnik će vrlo vjerojatno izvršiti laparoskopiju.

UZROCI ENDOMETRIOZE

Iako točan uzrok endometrioze nije siguran, ima nekoliko mogućih objašnjenja:

 • Retrogradna menstruacija – većinom je ovo objašnjenje za endometriozu. Kod retrogradne menstruacije, krv koja sadržava endometriozne stanice vraća se natrag kroz jajovode i u zdjelicu umjesto izvan tijela.
 • Rast embrionalnih stanica – stanice koje oblažu trbušne i zdjelične šupljine dolaze iz embrionalnih stanica. Kada se jedno ili više manjih područja stanica koje oblažu te šupljine pretvore u endometriozno tkivo, može se razviti endometrioza.
 • Prijenos endometrioznih stanica – krvne žile i tkiva mogu prenijeti endometriozne stanice do drugih dijelova tijela.
 • Poremećaj u imunosnom sustavu – može se dogoditi da problem s imunološkim sustavom onemogući tijelu prepoznavanje i uništavanje endometriodnih tkiva koja rastu izvan maternice.
LIJEČENJE ENDOMETRIOZE

Liječenje endometrioze obično uključuje operaciju ili lijekove. Pristup će  ovisiti o težini vaših simptoma i o vašim planovima za trudnoću. Liječnici najprije preporučuju konzervativne pristupe liječenju, a operacija je tek posljednji izbor.

Minimalne i blage promjene liječimo hormonski, teže promjene zahtijevaju kombinaciju hormonskog i kirurškog liječenja.

Lijekovi protiv bolova

Liječnik može preporučiti da uzimate lijekove koji će smanjiti bolove, poput nesteroidnih lijekova kao što su ibuprofen ili naproxen, kako bi vam bilo lakše kod bolnih menstrualnih grčeva.

Ipak, ako primijetite da ni maksimalna doza ne olakšava bol i ne opušta vas, odbacite ovaj pristup i probajte neki drugi.

Hormonska terapija

Hormonska terapija može usporiti rast i spriječiti novo pojavljivanje endometralnih tkiva. Hormonske terapije koje se koriste za liječenje endometrioze su:

 • Hormonska kontracepcija – pilule za kontracepciju i maternični umetci mogu pomoći u kontroliranju hormona koji su odgovorni za nakupljanje endometrijskog tkiva svaki mjesec.
 • Medroksiprogesteron (Depo-provera) – ova je injekcija efektivna u zaustavljanju menstruacije i sprječavanju rasta endometralnih tkiva, čime će ublažiti bol i simptome koji nastaju zbog endometrioze. Nuspojave mogu biti debljanje i depresija.
 • Danazol – ovaj lijek sprječava rast endometrija s blokiranjem produkcije hormona koji stimuliraju jajnike i tako sprječava menstruaciju i simptome endometrioze. Ipak, danazol sigurno nije među prvim izborima jer može uzrokovati ozbiljne nuspojave i može biti štetan za dijete ako ostanete trudni.
Operacija

Ako imate endometriozu, a planirate trudnoću, operacija se može primijeniti, kako bi se uklonilo što više endometrioze, a u isto vrijeme sačuvala vaša maternica i jajnici. Ako trpite velike bolove zbog endometrioze, operacija bi također mogla biti rješenje. Ali, bol i endometrioza uvijek se mogu vratiti.

Vaš liječnik može napraviti laparoskopsku ili abdominalnu operaciju.

Histerektomija

U težim slučajevima endometrioze, operacija uklanjanja maternice, kao i jajnika, može biti najbolje rješenje. Histerektomija je uvijek zadnji izbor, posebno za žene koje su još uvijek u svojim reproduktivnim godinama.

Prirodno liječenje endometrioze

Od biljaka koje se spominju u literaturi, a mogu pomoći u tretiranju endometrioze su: lan, đumbir, maslačak, kurkuma.

Tekst: Matilda Mladinić, dr.med.spec.ginekologije i porodništva
Foto: Freepik