Bebe i mališani

Iskoristite vrijeme koje vam je “poklonjeno”

poklonjeno vrijeme

Ovih dana mališani svoje vrijeme provode uglavnom u krugu obitelji. Ako zanemarimo okolnosti, na vrijeme koje provodite s mališanima možete gledati i kao na poklonjeno vrijeme za vas.

Vrijeme iza nas je bilo stresno, a vrijeme pred nama donosi malo opuštanja. No, mališani se još uvijek u najvećem broju ne vraćaju u vrtiće, pa ćete imati priliku biti uz njih i u ovim, malo opuštenijim trenutcima. Naravno da nije lako roditeljima koji rade od kuće, ali važno je samo pronaći određenu količinu trenutaka u danu koji će biti važni vama i mališanima. Poklonjeno vrijeme je najbolje iskoristiti za učenje, pa pročitajte što i kako:

Ovo je pravo vrijeme za naučiti neke stvari, pa krenite već danas!
  1. Ova je situacija pokrenula buru emocija u svim oblicima. Prava prilika za naučiti mališane koliko su emocije važne. Potaknite ih da slobodno iskažu sve svoje emocije. Nemojte očekivati pretjerano puno emocija vezanih uz aktualnu situaciju – klinci će te osjećaje projicirati u neku drugu zonu, a vi ste tu da ih vodite kroz emocije. Imajte razumijevanja!
  2. Jedna od osobina koju klinci jako teško uče je strpljivost, a ovo je idealna situacija za lekciju. Za početak, budite i vi strpljivi i ustrajni dok im objašnjavate da se još uvijek ne mogu družiti s prijateljima. Nemojte očekivati da će strpljivo sjediti i čekati da vi završite posao, pa da se možete poigrati. Posvetite im se u potpunosti tijekom, na primjer, pet minuta. Tad ih grlite, mazite, smijte se i usput im „zadajte zadatak“ prije nego se vratite poslu. Tako će vas lakše pričekati…
  3. Igrajte se! Ako ste prije ove situacije i zaboravili kako se to uistinu igra s djecom, sad imate puno više vremena za – učenje. No, ovoga puta pustite neka klinci nauče vas. Vi sudjelujte u igri, oponašajte mališane, smijte se… I prepustite se igri. Vjerujte nam, igra liječi.
  4. Nemojte propustiti da vam prođe iti jedan dan bez umjetnosti. Ta umjetnost može biti čitanje knjige, crtanje/slikanje, a možda će vam najbolje doći – ples! Jednostavno pustite glazbu i zaplešite s mališanima. Potpuno se otkačite, to će svima dobro doći!
  5. Na kraju slijedi ono najvažnije, naravno. Ne morate biti savršeni! Nitko to od vas ne očekuje. Važno je da svoje dijete volite, da se trudite razumjeti ga, te da date sve od sebe da napravite najbolje što možete u svakom pogledu. Nemojte razbijati glavu nad svakim korakom – puno ste im korisniji i važniji kao sretan i opušten roditelj.