Bebe i mališani

Djeca postavljaju najteža pitanja ikad!

Da djeca postavljaju najteža pitanja, posebno neka djeca, nije tajna, ali jeste li znali da roditelji u prosjeku čuju 468 teških pitanja godišnje od svoje djece? Sigurni smo da će taj broj za ovu godinu biti još i viši, a pitanja još teža…

Jedna se opširna anketa pozabavila u SAD-u pozabavila teškim pitanjima na koje se očekuje odgovor od roditelja. Znate, to su ona poput „Postoji li stvarno Djed Mraz?“ ili „Odakle dolaze bebe?“ Ta su dva pitanja samo najčešća, a među težima sve je više ozbiljnijih pitanja, poput onih o očuvanju okoliša.

Iako se na prvu ne čine kao teška, roditelji upravo pitanja o okolišu smatraju teškima. Na primjer: „Zašto moramo reciklirati?“ ili „Što znači da se moramo misliti zeleno?“ Gotovo polovica mama koje su čula ovakva pitanja priznale su da su točan odgovor morale – guglati.

Pokažite primjerom

No, iako ih klinci često iznenade i zateknu u neznanju (odnosno neznanju kako to točno objasniti djeci), mame su priznale da su ponosne na svoju djecu kad postavljaju teška pitanja. To im, kažu, pokazuje da su djeca zainteresirana za svijet oko sebe. A to je posebno važno u ova burna vremena.

Klinci o okolišu najviše uče od roditelja, a čak i male promjene mogu značiti puno i utjecati pozitivno na mališane. I to bez obzira na dob – oni od dvije godine nisu premaleni da bi naučili nešto o očuvanju okoliša. Dovoljno je reciklirati smeće i napraviti male promjene u stvarima koje koristite i koje kupujete, te objasniti mališanima zašto to tako činite.

Teška pitanja koja klinci postavljaju:
  1. Postoji li stvarno Djed Mraz?
  2. Odakle dolaze bebe?
  3. Zašto moramo reciklirati?
  4. Vjenčaju li se životinje?
  5. Što znači biti „zelen“?
  6. Što znači (psovka)?
  7. Zašto je nebo plavo?
  8. Zašto ne mogu ostati budan/budna koliko i ti?
  9. Što znači ljubav?
  10. Sigurni smo da će se ovdje (ili više na ljestvici) uskoro naći pitanja o koronavirusu…

Foto: Freepik