Zdravlje i prehrana

Febrilne konvulzije: sve što trebate znati!

Febrilne konvulzije

Bez puno razmišljanja možemo reći da su febrilne konvulzije strah svakog roditelja. I to bez obzira na činjenicu da su skoro pa bezopasne i ne ostavljaju posljedice. Razlog za strah je što izgledaju zaista grozno!

Febrilne konvulzije u biti su jedan oblik epileptičnih napadaja koji se javljaju za vrijeme povišene tjelesne temperature, i to temperature kojoj uzrok nije infekcija središnjeg živčanog sustava (bolesti poput meningitisa ili encefalitisa). Ovaj oblik napadaja, febrilne konvulzije odnosno grčevi, najčešći su epileptički poremećaj, a javlja se isključivo kod male djece, i to je ono što ih čini zastrašujućima.

Kada se javljaju?

Febrilne konvulzije javit će se kod četiri do pet posto djece, a najčešće se javljaju kod djece stare između tri mjeseca i pet godina. Najveći ih se postotak javlja između 17. i 23. mjeseca starosti djeteta, i to nešto češće kod muške djece. Iako sa sigurnošću još uvijek nije utvrđeno zbog čega se javljaju, dokazano je da za njih postoji genska predispozicija, odnosno da se mogu naslijediti.

Od djece koja su imala jedan napadaj, kod njih četiri posto napadaj se više neće ponoviti, a ponovit će se kod 30-ak posto djece. Najčešći su uzroci visokih temperatura tijekom kojih se javljaju febrilne konvulzije:

  • humani herpesvirus
  • virus gripe tipa A,
  • virusi parainfluence
  • adenovirusi
Kako izgleda napadaj?

Tijekom napadaja grči se cijelo tijelo, očne jabučice su fiksirane na jednoj strani, mogu se tresti ruke i noge, poplavjeti usne, dijete prestaje disati, može izgubiti svijest, a sve to traje samo nekoliko minuta. Nakon toga dijete će vrlo vjerojatno biti plačljivo i pospano, ali bez brige – to je normalno!

Prva pomoć!

Dijete nemojte ni slučajno: 

  • polijevati hladnom vodom
  • tuširati
  • pljuskati
  • gurati išta u usta

Prvo što treba jest osigurati prohodnost dišnih putova. Pritom mu se ne smije vaditi jezik iz usta ili u usta stavljati maramice kako bi se spriječilo gutanje ili griženje jezika. To ćete spriječiti tako da dijete okrenete na bok da mu je glava okrenuta u stranu, kako mu jezik ne bi blokirao disanje. Nakon što prođe napadaj dijete odvedite u bolnicu, tamo će dobiti klizmu Diazepama, te će morati ostati na promatranju. Liječnici će vam dati i klizmu za doma, te vam objasniti korištenje.  

I za kraj malo ohrabrenja…

Vjerojatnost je da se konvulzije ponove 50 posto. Od djece koja su doživjela ponovnu pojavu konvulzija najveći ih je dio to doživio samo još jednom. Samo manji dio djece,  tri ili više puta. Ma koliko bile strašne, konvulzije su benigna pojava. Tek kod pet posto djece koja su imala konvulzije mogla bi se kasnije javiti epilepsija.

Foto: Freepik