Zdravlje i prehrana

Što je meningitis i kako se liječi?

meinigitis

Meningitis je upala moždane ovojnice koju uzrokuje infekcija membrana koje okružuju mozak i kičmenu moždinu.

Membrane zahvaćene infekcijom mogu oteći, a u ekstremnim slučajevima i prouzročiti oštećenja živaca u mozga te izazvati paralizu, promijenjene reakcije osjetila (oči mogu postati preosjetljive na svjetlo), invalidnost, pa i smrt.

Dva su tipa meningitisa: virusni i bakterijski.

Virusni meningitis smatra se manje opasnim jer u njegovi simptomi relativno blagi i gotovo nikad nije opasan za život. Bakterijski je jako opasan jer može izazvati trovanje krvi (sepsu), uzrokujući pritom i osip koji se povezuje s tom bolesti.

Sama mogućnost da dijete može oboljeti od meningitisa, noćna je mora svakog roditelja. No, unatoč roditeljskom strahu, korisno je znati da je meningitis u djece rijedak. Bez obzira na to, uvijek treba biti na oprezu, pa nije loše znati kako zapravo prepoznati meningitis.

Simptomi bakterijskog meningitisa:

-osip koji ne blijedi ni kad staklom pritisnete kožu
-visoka temperatura
-hladne ruke i noge
-dijete ne želi da ga dodirujete
-neobičan plač
-ukočenost i grčevi
-obamrlost i izostanak reakcija
-ispupčenje ili napetost fontanele (mekani dio glave)
-slab tek ili povraćanje
-blijeda koža s mrljama
-tup pogled
-pospanost, teško buđenje

Metode provjere:

Na kožu zahvaćenu osipom pritisnite stakalce kako biste vidjeli hoće li koža izblijedjeti. Osip koji isprva izgleda kao da je koža izbodena iglicama, a kasnije se pretvara u ljubičaste modrice trebao bi – na mjestu pritiska – izblijedjeti.

Ako ne izblijedi uslijed pritiska stakalca, odmah biste trebali pozvati hitnu pomoć. Ipak, znajte da osip nije uvijek rani simptom. Ključ je u postojanosti simptoma. Traju li duže od nekoliko sati ili se pogoršavaju, pozovite hitnu pomoć.

Što je uzrok meningitisa?

Klice koje izazivaju oba tipa bolesti šire se kašljanjem i kihanjem. Uzročnici bakterijskog meningitisa ne žive dugo izvan tijela, ali se mogu proširiti dužim bliskim kontaktom, primjerice, dijeljenjem pribora za jelo i ljubljenjem.

S druge strane, uzročnici virusnog meningitisa mogu danima živjeti izvan tijela i ne mogu se „pokupiti“ s kontaminiranih površina.

Što možete poduzeti?

Postoje cjepiva protiv nekih uzročnika bakterijskog meningitisa, poput Hib-cjepiva koje se daje djeci u sklopu obvezatnog programa cijepljenja. No, cjepivo protiv najčešćeg tipa te bolesti – meningitisa B – nažalost ne postoji. Sumnjate li da je vaše dijete oboljelo od meningitisa, smjesta potražite liječničku pomoć ili nazovite hitnu.

Foto: Freepik