Zdravlje i prehrana

Peta bolest (parvovirus B19) – što je i kako se liječi?

peta bolest

PETA BOLEST ili eritema infekciozum ili megaleritema infekciozum akutna je virusna bolest koju uzrokuje parvo virus B19.

Peta bolest specifična je po osipu koji se kod djece najčešće javlja na obrazima. Kod odraslih osoba osipa nema, ali zato je najčešći simptom bol u zglobovima.

Blaga bolest

Nije osobito zarazna, obolijevaju najčešće djeca u dobi od 5 do 14 godina, povremeno se javlja u manjim epidemijama. Bolest počinje obično 6 ‒ 14 dana nakon kontakta, a manifestira se osipom koji se javlja najprije na licu.

Sastoji se od sitnih makulopapula koje se međusobno spajaju i oštro su ograničene od ostale kože. Osip se zatim proširi na ruke, noge, trup. Nakon 1 ‒ 4 dana središte osipa izblijedi i širi se na periferiju tako da nastane karakterističan crtež poput zemljovida.

Nakon nekoliko dana osip izblijedi i nestaje, ali se može ponavljati tijekom 2 ‒ 4 tjedna. Bolest je blagog tijeka, obično bez vrućice, pa liječenje nije potrebno. Dijete može boraviti na zraku, ne treba ga izlagati suncu.

Zašto peta bolest?

Tako se naziva tako jer je peta u redu standardnog popisa osipnih oboljenja kod djece. Prva su ospice, druga ja šarlah (skarletna groznica), treća je rubeola, četvrta je “četvrta” bolest odnosno Dukeova groznica (iako više nije na popisu), peta je peta bolest, a šesta je trodnevna groznica (roseola).

Foto: Freepik