Bebe i mališani

Prehlade kod beba – kako im možemo brzo i lako pomoći

prehlade kod beba

Da su bebe i djeca često prehlađena i bolesna ne moramo posebno isticati. A jedan od korisnih načina kako im pomoći su zasigurno inhalacije.

Virusne infekcije su vrlo česta pojava posebno među djecom koja su u kolektivu – vrtiću ili školi. U takvim slučajevima antibiotike treba izbjegavati, pa se usredotočiti na sve druge moguće načine pomoći djetetu. Prva i najvažnija stvar je održavanje higijene nosa, ali ono što biste svakako trebali uvrstiti u redovno kućno liječenje jesu inhalacije.

Kako djeluje

Prilikom inhalacije udišu se intenzivno određeni sastojci u plinovitom obliku. Upravo zbog tog oblika imaju pozitivan učinak na dišni sustav i pomažu riješiti probleme koji se javljaju prilikom infekcije. No, važno je imati na umu da se inhalacijom ne otklanjaju simptomi odjednom. Dakle, nakon jedne inhalacije dijete neće nužno ozdraviti, ali će mu biti znatno i vidljivo olakšano disanje.

Za inhalaciju je najpraktičnije koristiti kompresorski inhalator, kakav se može nabaviti u ljekarnama ili specijaliziranim trgovinama, a može se primjenjivati i kod beba i djece. Inhalacije će umiriti djetetove dišne putove, očistiti i smiriti sluznicu, te olakšati izbacivanje sluzi.

Što koristiti

Kod kompresorskih inhalatora najbolje je koristiti sterilnu hipertoničnu otopinu. Sterilna otopina ne sadrži u sebi mikroorganizme koji bi mogli inhalacijom ući u organizam. Dobra opcija su u tom slučaju Sinomarin Babies ampule, uz koje ćete lako moći dozirati količinu otopine, pa tako i trajanje inhalacije.

Inhalacije bez dodavanja lijekova možete provoditi nekoliko puta dnevno, pa čak i svakih nekoliko sati.

Korist inhalacije

Inhalacije su korisne zato što uz njih lijek dolazi upravo onamo kamo bi trebao dospjeti, te lijek djeluje izravno na organ na koji bi trebao. Zbog toga je reakcija, odnosno djelovanje lijeka, puno brže. Korisno je i to da kad lijek dobiju kroz inhalaciju, djeca ga niti ne primijete, pa se ne morate nadmudrivati oko uzimanja lijeka. Možda će im trebati malo zabave kako bi ostali na miru, ali kad shvate koliko im inhalacija pomaže, vrlo će se lako pomiriti s njom.

Foto: Freepik