Zdravlje i prehrana

Zaležana glavica bebe: plagiocefalija

Nije neuobičajeno da se bebama na jednom dijelu zaleži glavica, pa je zbog toga ravna umjesto zaobljena. To se dogodi na stražnjoj strani glave, ili sa strane, zbog toga što su kosti glave meke i osjetljive na vanjski pritisak do otprilike četvrtog mjeseca života.

Zaležana glavica može se dogoditi prije rođenja, zbog položaja u maminom trbuhu. Te, nakon rođenja, zbog djelovanja vanjskih struktura na nježne i mekane kosti bebine glave.

Zaležana glavica – kako do nje dolazi?

Tijekom rane trudnoće beba ima puno mjesta za micanje u maminom trbuhu, no kako se bliži termin poroda taj manevarski prostor se smanjuje. Osobito kada je riječ o blizanačkim trudnoćama.

Bebice se u trbuhu često zaleže na jednoj strani tijela, te im se glavica na jednom dijelu udubi. Također, težak porod u kojem beba često zapne u porođajnom kanalu mogu isto tako rezultirati blago deformiranom glavicom.

Sindrom zaležane glave

Nakon poroda do sindroma zaležane glave dolazi zbog učestalog spavanja u jednom položaju. Sindrom zaležane glavice u porastu je od početka ´90-ih godina. Naime, tada je u Americi, a posljedično i ostatku svijeta krenula kampanja za smanjivanje mortaliteta djece od SIDS-a (sindroma iznenadne dojenačke smrti). Preporuke američkih pedijatara za sigurno spavanje beba bila je spavanje na leđima, uvijek i bez iznimke dok se beba ne nauči sama okretati.

Ta preporuka dovela je do rapidnog pada broja beba umrlih od SIDS-a. No, dovela je i do porasta broja djece koje imaju sindrom zaležane glave. Čak 46% beba će u nekom trenutku dojenaštva razviti sindrom zaležane glave.

sindrom zaležane glave

Kako prepoznati zaležanu glavicu?

Sindrom zaležane glavice zove se plagiocefalija i vrlo je lako vidljiva. Najčešće će se prepoznati na potiljku zbog položaja spavanja.

Često se događa da je bebino uho pomaknuto prema naprijed na strani glave koja je zaležana, u odnosu na onu koja nije.

U težim slučajevima zbog zaležane strane glave na drugoj se može javiti i izbočina, kao i asimetrija lica. No, takvi slučajevi su rijetku u terminski rođene djece.

Kako se liječi?

Sindrom zaležane glave (plagiocefalija) je lako rješiv problem ako se prepozna na vrijeme. Naime, pedijatar će ga vrlo lako prepoznati već pri samom pogledu na dijete. U prvih godinu dana života kod svakog pregleda pedijatar će vašem bebaču pregledati glavicu, pa će brzo ustanoviti ako ima blagih deformiteta.

Pedijatar će najčešće preporučiti mijenjanje položaja spavanja bebe, kao i primjerice izmjenu strane prilikom podrigivanja tako da beba okrene glavu.

Također, provođenje vremena na trbuščiću, tummy time, značajno će utjecati na pravilan izgled glave vaše bebe.

Foto: Freepik, Pixabay