Bebe i mališani

Odlazak pedijatru: 5 savjeta za roditelje

pedijatar, liječnik, odlazak pedijatru

Odlazak pedijatru, izuzev redovnih kontrola, znači da je vaš mališan bolestan. To je stresan period za mališana, a pogotovo za roditelje koji se često “pogube” u moru informacija koje prime, ali i koje moraju dati liječniku.

Pedijatar i roditelj moraju zajedno djelovati kako bi pomogli djetetu. Stoga, donosimo pet zlatnih savjeta koja će vam olakšati odlazak liječniku s vašim djetetom:

1. Odjenite bebu u odjeću koju je lako skinuti

Bebu ili dijete odjenite u odjeću koju je lagano skinuti i odjenuti, kako ne bi trošili vrijeme na oblačenje i svlačenje, a i kako mališana ne bi učinili nervoznim.

Ako mislite da će pedijatar pregledavati određeni dio tijela poput pluća omogućite pedijatru nesmetani pristup, a da previše ne gnjavite dijete.

»Prvi pregled novorođenčeta

2. Ponesite bebinu najdražu igračku koja će vam dobro doći ako je budete morali umirivati.

Većina djece imaju svoju tješilicu ili pak dudu koja će ih umiriti prilikom stresnih trenutaka. Posjet pedijatru, pogotovo ako je dijete jako bolesno, može biti vrlo stresno zbog čega mališana ne žele surađivati. Ako je u pitanju mala beba, bitno je da roditelji ostanu mirni kako bi i beba bila mirna.

3. Budite što detaljniji prilikom objašnjavanja (o simptomima/osipu/sastavu bebine pelene…) kada se obraćate pedijatru

Detaljno i precizno je ono što pedijatri vole kako bi dijagnoza bila što točnija. Ako ste rastreseni onda primjerice bebine temperature upisujte u tablicu koju ćete nadopuniti dozama lijekova i dodatnim pojašnjenjima.

> Odlazak pedijatru – što očekivati

4. Ne bojte se ponoviti pitanje ako niste shvatili što vam je pedijatar odgovorio

I pedijatri su samo ljudi kojima kroz ordinaciju dnevno prođe jako puno djece i jako puno ljudi, a svi znamo da rad s ljudima nije jednostavan. Stoga, ako vam nešto nije jasno ili vam pedijatar nije odgovorio na pitanje – ponovite. Vaše je pravo da znate i da raspolažete cjelovitim i istinitim informacijama.

5. Provjerite znate li pravilno dati djetetu lijek ili ono što vam je pedijatar propisao

Ako niste sigurni pitajte, pitajte i opet pitajte. Doziranje lijekova u pravilnim razmacima i pravilnim količinama je izuzetno bitno, pa ako mislite da znate, provjerite još jednom.

 

Foto: Freepik