Zdravlje i prehrana

Osip kod djece: vrste i kako ih prepoznati

osip

Osipne ili egzematske bolesti su bolesti kod kojih je prvi i ključni simptom bolesti – osip, u bilo kojoj vrsti i pojavnosti. Znatno su češće kod djece nego kod odraslih, a zbog sličnih simptoma teško ih je razlikovati.

VODENE KOZICE

Uzrokuje ih virus herpesa i veoma su zarazne.  Vodene kozice su jedna od najčešćih dječjih bolesti, a osobito u kolektivima poput vrtića i škola. Razlog široke rasprostranjenosti vodenih kozica je što se šire kapljičnim putem, zrakom i u kontaktu s kožom bolesnika.

Inkubacija traje 10 do 20 dana, a onda će dijete dobiti crvene mrljice koje se pretvaraju u plikove te blagu vrućicu, umor, svrbež i bolove. Plikovi će svrbjeti prva 24 sata, ali otopina hipermangana smanjit će svrbež, a dječji ibuprofen i paracetamol snizit će mu temperaturu.

KOKSAKI VIRUSI (bolest prljavih ruku/ bolest šake, usta, stopala)

Koksaki virusi (Coxsackie) su skupina virusa koja je rasprostranjena po cijelom svijetu. Najčešće se prenosi preko hrane koja je kontaminirana prljavim rukama. Prenosi se feko – oralnim putem, dakle virus će se nalaziti u respiratornom traktu i stolici, a od tamo će se i prenositi.

Skup simptoma koje uzrokuje koksaki virus naziva se i bolest prljavih ruku ili bolest šake, usta, stopala jer djeca najčešće guraju prste u usta, te ih ne peru prije jela. Upravo zbog toga su i djeca najčešće žrtve ovog virusa.

Koksaki virus A uzrokuje bolne rane u ustima, grlu, te rukama i stopalima, a može doći i do upale očnih kapaka i konjuktivitisa. Simptome će najčešće razviti djeca mlađa od 10 godina.

Koksaki virus B je uzrokuje ozbiljne simptome koji uključuju povišenu temperaturu, bol u plućima, trbuh i glavobolju, a bolest može trajati i do 12 dana. Virus B je opasan jer može izazvati komplikacije poput meninigitisa, miokarditisa i perikarditisa.

S obzirom na to da se radi o virusu, liječenje bolesti je simptomatsko i uključuje antipiretike za snižavanje temperature, analgetika za ublažavanje boli, dok je uglavnom pravilo da se osip i ranice ne diraju.

ŠARLAH

Šarlah ili scarlatina je streptokokna bolest koja najčešće počinje kao streptokokna angina. Šarlah izazivaju beta hemolitički streptokoki koji izlučuju eritrogeni toksini, a šarlah izazivaju tri toksina – A, B i C.

Djeca će se najčešće prvo početi žaliti na bol u grlu, nakon koje će uslijediti povišena temperatura, a nakon jednog do dva dana javit će se karakterističan osip kod djece. Osip kod šarlaha karakterističan je za područje pazuha, donji dio trbuha i prepona.

Osip kod šarlaha traje šest do sedam dana, te će koža biti hrapa i suha. Nakon prolaska bolesti, koža će se kod bolesnika početi ljuštiti poglavito na trupu, vratu, dlanovima i stopalima.

Prilikom obolijevanja od šarlaha važno je posjetiti doktora koji će prepisati antibiotik, te isključivanje iz kolektiva poput vrtića ili škole. Liječnik će u većini slučajeva prepisati korištenje antibiotika kroz 10 dana, te je izuzetno važno da pacijent popije cijelu kuru antibiotika.

PETA BOLEST (infkeciozni eritem)

Petu bolest uzrokuje parvovirus i uglavnom ima blagi klinički tijek.

Simptomi bolesti su specifični krupni osip kod djece, ali i odraslih,  koji se javlja na mahove i u fazama, a smješten je na licu, te na rukama i nogama. Posebno liječenje nije potrebno jer osim osipa ne javljaju se značajniji simptomi, a mjere izolacije nisu potrebne jer su bolesnici zarazni i prije pojave osipa.

TRODNEVNA GROZNICA

Trodnevna groznica je tradicionalna dječja osipna bolest, a uzročnik je humani herpes virus.

Prije pojave osipa, najčešće trupu od kuda će se širiti prema ekstremitetima, javlja se trodnevna temperatura koju je potrebno ublažavati antipireticima.

Po dijagnozi dijete se isključuje iz kolektiva do ozdravljenja koje je vrlo brzo, a liječenje je simptomatsko.

osip, osipne bolesti
Foto: Pixabay
RUBEOLA 

Ova bolest ima dugo razdoblje inkubacije pa vaše dijete može dobiti simptome dva do tri tjedna nakon što se zarazilo. Simptomi uključuju male crveno-ružičaste pjege na licu koje se šire po tijelu, katkad i na nepce, a tu su i natekli vrat, žlijezde i groznica.

Najvažnija i najopasnija komplikacija zaraze rubeolom je za trudnice jer se u slučaju zaraze dolazi do trajnog oštećenja ploda, tzv. rubeolarne embriopatije.

Prevencija je najbolji lijek, a djeca se prema redovitom kalendaru cijepljenja s 12 mjeseci cijepe protiv rubeole MMR cjepivom.

U Hrvatskoj se zbog dobre procijepljenosti prijavljuje samo dva slučaja zaraze rubeolom godišnje (uglavnom su zaraženi van zemlje boravka).

OSPICE (morbili)

Ospice su vrlo zarazna bolest uzrokovana morbilivirusom.

Bolest počinje simptomima povišene temperature, malaksalosti, gubitka apetita, a onda slijede hunjavica, kašalj karakterističan lavežu psa i grlobolja. Nakon toga će uslijediti karakterističan tamnocrveni osip kod djece koji počinje na čelu i iza ušiju te se širi prema dolje, ospice su veoma zarazne.

Vaše bi dijete također moglo dobiti male, bijele mrljice u ustima, nos bi mu mogao curiti, moglo bi imati temperaturu, kašalj i natečene oči.

Kao i u slučaju rubeole, kod ospica su najkritičnije posljedice bolesti koje se mogu javiti u obliku bakterijskih infekcija, febrilnih konvulzija, upale srednjeg uha i upale pluća.

Djeca u Hrvatskoj zaštićena su od osipica cjepivom MMR koje se prima s 12 mjeseci.

MENINGOKOKNA SEPSA

Meningokokna sepsa je ozbiljna bakterijska bolest koju uzrokuje bakterija Neiserria meningitidis, poznatija po nazivu meningokok. Sepsa u imenu bolesti označava trovanje krvi zbog ulaska mikroorganizama u krv i upalnu reakciju.

Izvor zaraze je čovjek, najčešće asimptomatski kliconoša, a prijenos zaraze je kapljičnim putem. Meningokoki mogu ostati u ždrijelu, do tada, zdrave osobe, ali će se aktivirati uslijed pada imuniteta. Menigokoki će tada putem krvi prijeći u krv i doći do moždanih ovojnica (meninga).

Ovaj tip bolesti se najčešće pojavljuje u kolektivima poput vrtića ili škola. U Hrvatskoj se zadnjih godina bilježi do 50 slučajeva zaraze. Mortalitet kod zaraze iznosi 1 na 10 osoba.

Simptomi meningokokne sepse su povišena temperatura, tjeskoba, povraćanje. Nakon toga se javljaju petehije – krv koja iscuri ispod površine kože i uzrokuje osip crvenih ili smeđih sitnih mrljica, grimiznih modrica ili krvavih plikova.

Osip je često posljednji simptom i ne mora se uopće ni pojaviti.

Ako posumnjate na mogućnost meningokokne sepse javite se hitno u bolnicu. Bolest ima bolje prognoze ako se uhvati na početku. Bolesnik će najvjerojatnije biti primljen na intenzivno liječenje gdje će se liječiti antibioticima širokog spektra kako bi se spriječila infekcija. Bolesnikovi bližnji biti će liječeni profilaksom (preventivnim antibiotikom).

Foto: Freepik