Bebe i mališani

Uređenje dječje sobe – trendovi, ali i funkcionalnost

uređenje dječje sobe

Uređenje dječje sobe je bez sumnje jedna od velikih radosti roditelja, ali i mališana. I pritom ne pričamo o sobama za bebu, već o prostoru u kojima se klinci igraju, ali i spavaju. 

Uređenje dječje sobe treba uvijek biti funkcionalno i mališanima omogućavati dovoljno prostora za igru. Osim toga, krevet naravno treba biti središte sobe, baš kao i miran kutić za čitanje ili igranje na podu. 

Skandinavski stil

Uređenje sobe inspirirano skandinavskim minimalizmom i pastelnim bojama već je nekoliko godina na ljestvicama popularnosti. 

Taj stil je minimalan, uredan, čistih i ravnih linija, sa što manje namještaja koji ima što više funkcija. Ma znate na što mislimo! Posebno je pogodan za manje prostorije koje ne trpe puno namještaja i jake boje. 

Osamdeseste su u modi

Sjećate se onih hlača s malenim geometrijskim oblicima po njima? Ma sigurno se sjećate! E, to je najnoviji trend prilikom uređenja dječjih soba, a glavnu ulogu imaju jarke boje, baš kao što su imale i osamdesetih godina prošlog stoljeća. 

A sjećate se onih apstraktnih mrljica i obrisa koji su se nosili na majicama? E sada su takvi obrisi i razne črčke vrlo popularni na dječjoj posteljini. 

Geometrijski oblici

Baš kao što su se osamdesete vratile u modu i geometrija ima svoj comeback. Bilo da je riječ o uređenju zidova na koje ćete raznim bojama nacrtati razne oblike ili pak odabirom uzoraka zavjesa i posteljine. Nećete pogriješiti kada u jednoj sobi spojite plavu, crvenu i žutu.

No, taj trend ne treba slijediti slijepo jer od previše oblika može, ne doslovno, boljeti glava. 

Zemljani tonovi i eco – friendly

Pastelne boje baš kao da su stvorene za dječje prostore. Pogotovo kada se kombiniraju sa prirodnim materijalnima poput lana i pamuka i drva. Ako se odlučite na ovaj stil prilikom uređenja dječje sobe nećete pogriješiti. No, imajte na umu da pretrpavanje prostora neutralnim bojama može stvoriti efekt dosade. 

Uzorci i tapete

Posljednjih godina tapete su u modi, a pogotovo ako su sa nekim super-kul uzorkom. No, baš kao i sa geometrijskim oblicima, sa tapetama ne treba pretjerivati. Tapete su dovoljno velike i pokrivaju dovoljno veliku površinu da sve ostalo u prostoriji mogu “ugušiti”. 

Dječja soba prije svega treba imati osjećaj prostranosti, čak i kada to nije, pa imajte na umu da tapete s uzorkom kombinirate s manje uočljivim detaljima. 

Foto: Freepik