Svaštarica

U kojim zemljama žene najkraće doje?

Pitajmamu Najmanje Doje

Kada bi smo vas pitali u kojoj zemlji žene najkraće doje, što biste odgovorili? Bi li vam prvo na pamet pala neka razvijena zemlja u kojoj se ne ulaže dovoljno novca u promociju istoga ili neka “siromašnija” gdje majke nisu osviještene koliko bi trebale biti?

Pa, nećemo vas držati u neznanju, istraživanja pokazuju da je Velika Britanija zemlja s daleko najnižim stopama dojenja. Tamo samo 0,5 posto majki nastavlja dojiti svoju bebu nakon prve godine života. Taj postotak je znatno viši u Senegalu. Tamo iznosi 99 posto, u Brazilu 56, SAD-u 27 posto te Njemačkoj 23 posto. 

Četiri od pet žena u Velikoj Britaniji pokuša dojiti svoje dijete. Od šestog mjeseca starosti bebe, samo trećina žena nastavlja dojiti, a od godine dana jedna od 200!

Kao krivca mnogi vide manjak potpore ženama, koje su dobro podučavali za vrijeme trudnoće, no nisu se imale na koga osloniti kada su se pojavili problemi. Nakon poroda se tako neke se žene osjećaju nespremne za dojenje, a mnoge su iznenađene kad otkriju da ta prirodna stvar ne dolazi uvijek prirodno.

Foto: Freepik