Bebe i mališani

Dojenje na otvorenom: jesu li i beba i mama spremni?

Dojenje-vani_pitajmamu

Stižu nam lijepi dani i puno prilika za izlazak. Ako dosad još niste svladali dojenje izvan kuće, krajnje je vrijeme da svladate trikove uz koje ćete lako nahraniti vašeg mališana u bilo kojem trenutku.

Već ste isplanirali ljetne avanture sa svojom bebom? Ne dajte da vas zaustavi – dojenje. Ako dojite, onda na raspolaganju imate neograničenu količinu hrane na idealnoj temperaturi i praktičnost konzumacije kad god beba ogladni. No, svejedno morate pripaziti na neke sitnice – poput pokazivanja dojke u javnosti. Dok neke mame nemaju problema s tim, druge će se osjećati ugodno bez obzira na okolnosti.

I oboje je sasvim u redu! Svaka mama ima pravo na svoj pogled na dojenje u javnosti, ali neke vam stvari mogu olakšati dojenje u krcatom kafiću ili parku. Prije nego isprobate dojenje vani, pokušajte se odjenuti za van i podojiti dijete ispred velikog ogledala. Možda tako shvatite da se uopće ne vidi ništa što se ne bi trebalo vidjeti, pa vam postane ugodnije.

Olakšajte si dojenje u javnosti

Prilagodite odjeću

Ljeto je idealno doba za dojenje vani! Kad god izlazite s bebom, imajte na umu da bi vam moglo koristiti da vam je dojka lako dostupna. Ako ne koristite maramu, uvijek je mudro imati barem dva sloja gornjeg dijela. Tako uvijek možete podići jednu majicu, a drugu spustiti, pa dojku neće vidjeti nitko osim bebe.

Tapšajte guzu

Ako primijetite da vašu bebu ometaju zvukovi iz okoline, pokušajte joj odvratiti pažnju nečim drugim. Možete, na primjer, bebu ritmički tapšati po guzi, pa će se usredotočiti na to i nastaviti jesti.

Pokrivanje

Ako ste među mamama kojima uistinu nije ugodno dojiti pred očima prolaznika, svakako nabavite nešto čime ćete pokriti bebu dok doji. Može to biti platnena pelena, tanki i prozračni šal ili marama. Važno je samo da bebi nije prevruće zbog pokrivala.

Zgodno rješenje je i sling u kojem možete nositi bebu, ali i prilagoditi ga tako da beba doji u njemu, zaštićena od pogleda.

Zaštita od curenja

Ako vam mlijeko ponekad curi iz jedne dojke dok je beba na drugoj, mudro je u grudnjak umetnuti jastučiće za dojenje. Na ljetnoj će se odjeći mokra fleka brzo vidjeti.

Zabavite prstiće

Dok beba doji, mogla bi ručicom tražiti neku zabavu, pa bi tako mogla i natezati vašu majicu i otkriti i više nego je nužno. Najbolje je rješenje imati oko vrata nešto što će bebu zabaviti. Može to biti neka vaša ogrlica koja je dovoljno sigurna i kojom se beba ne može ozlijediti. No, postoje i ogrlice s privjescima koje su namijenjene bebama, pa se njima mogu igrati, ali i grickati ih bez opasnosti.

Foto: Unsplash.com