Trudnoća i porođaj

Trojke – što očekivati kada očekujete trojke!

Pitajmamu Trojke

Jedna beba jedna je velika odgovornost. Tri bebe odjedanput… što uopće reći? Kako se pripremiti na to da ćete na svijet donijeti trojke?

Trojke znače tri puta više radosti, slatkoće, ljubavi, ali sigurno vam na pamet padaju i neki drugi detalji poput tri puta više brige, tri puta više noćnih buđenja i slično, tri puta više rastezanja vašeg trbuha za vrijeme trudnoće.

No, ljudsko tijelo je fantastično. Vidjet ćete kako će se ubrzo prilagoditi u savršen doma vašim mališanima.

Što trebate znati?

Vaše bebe vjerojatno nisu identični blizanci. I to se događa, ali vrlo rijetko.

Trudnoća s trojkama smatra se visokorizičnom trudnoćom, pa je za vrijeme njenog trajanja važno biti pod budnim okom stručnjaka, opstetičara.

Trudnice su i inače umorne, pa je moguće da ćete ako nosite trojke biti još umorniji. Ako radite, vjerojatno ćete trebati prestati s radom ranije nego da nosite jedno dijete. Za očekivati je i visoki krvni tlak, dijabetes te prijevremeni porod i to je nešto što možete očekivati i na što trebate biti spremni.

Također, ovo će vam možda teško pasti, ali trebate se pripremiti i na to da ćete i izgledati kao da nosite trojke. Očekujte dakle i nešto (znatno) veći trbuh od prosjeka.

Raniji porod

Stručnjaci naglašavaju da se kod takvih trudnica na žalost često javljaju i bolovi u zdjelici, jer se na nju vrši dodatni pritisak, pa je moguće da postane previše opuštena.

Većina trudnoća s trojkama završava oko 34. tjedna tako da nećete izgledati nerazumno ako torbu za bolnicu spakirate nešto ranije. Također, pripremite se na mogućnost da ćete u bolnici morati ostati dulje nego što je to inače slučaj. Nije na odmet dodati i to da imate više od 50 posto šanse da ćete roditi carskim rezom.

Sad ste mama – troje djece

Očekujte da će biti iscrpljujuće pa odmarajte kada god uhvatite priliku. Postavite prioritete, obavljajte samo ono nužno te pokušajte uspostaviti rutinu koja će vam biti ključna za koliko toliko planiranja i organizaciju vremena.

Dobra je ideja pokušati hraniti sve tri bebe istodobno, kako bi barem u toj radnji bile sinkronizirane, pa iako to možda znači probuditi jednu ili dvije radi obroka. Što se tiče količine mlijeka, ne brinite, priroda se pobrinula za sve! Dojke će nastaviti proizvoditi mlijeko dok sva tri vaša mališana ne budu sita.

Spavanac

Možda vas brine odlazak na spavanje i hoće li jedna beba buditi drugu i slično? Istraživanja pokazuju da je manja šansa da se bebe blizanci bude ako spavaju zajedno nego odvojeno! Zato, bez brige.

I na kraju – bit će teško.  Nemojte odbiti niti jednu ponuđenu pomoć. 

Foto: Freepik