Zdravlje i prehrana

Trajni zubi – nicanje, ispadanje i na što paziti

pitajmamu-trajni-zubi

Nakon što vašem mališanu oko treće godine niknu i posljednji mliječni zubi, gornje i donje “petice”, slijedi pauza do prvih trajnih zubi. Tek oko šeste godine vaš mališan će dobiti prvi trajni zub, “šesticu” i izgubiti prvi mliječni zub.

Malo o mliječnim zubima

Vaš bebač će do treće godine imati svih 20 mliječnih zubića koji će biti i sitniji i bijeliji od trajnih zuba. Mliječni zubići imaju važnu ulogu jer pomoću njih dijete uči jesti i žvakati, ali i pričati, te imaju važan psihološki faktor kod razvoju djeteta. Trajni zubi također imaju svoje čuvare, to su mliječni zubi, koji ima čuvaju mjesto u čeljusti.

Trajni zubi – novi početak

Nakon muka po nicanju mliječnih zuba slijedi pauza do pete ili šeste godine kada će se početi spuštati prvi trajni zubi – “šestice”. No, tada se počinju i klimati mliječni zubi.

Obično u šestoj godini, taman pred polazak u školu, počinje klimanje prvih zuba i to su “jedinice”. Čim prvi zubić ispadne raste novi i tako redom – jednice, dvojke, trojke. 

  • 6. godina – jedinice
  • 7. – 8. godina – dvojke
  • 9. – 11. godina – trojke (sjekutići)

Posljednje će ispasti četvorka i petica, negdje oko 12. godine. One čuvaju mjesto za svoje trajne nasljednike. A nakon njih izrasti će još po 3 zuba u svakom radu, sve zajedno – 12!

Do 12. godine vaš mališan bi trebao imati 28 zuba, a svoje umnjake će čekati do negdje 18. godine.

pitajmamu-trajni-zubi

Kako se brinuti o trajnim zubima?

Prilikom klimanja prvog zuba mališana valja odvesti kod zubara da mu pregleda zubiće. Stomatolog će potražiti karijes, pregledati zube koji se klimaju i dati vam savjete o njezi zuba.

Naravno, kao i do sada, zube valja prati najmanje dva puta dnevno – ujutro i navečer. Do šeste godine mališan bi već trebao steći naviku samostalnog pranja zuba, ali vi uvijek možete prekontrolirati situaciju.

Klimanje zubića

Većina mliječnih zuba će se samostalno rasklimati i pasti bez imalo boli. No, ako zub ima čvrst korijen, te se dulje vremena klima, a ne ispada, potražite savjet stomatologa.

Foto: Freepik