Zdravlje i prehrana

Slomljeni zub – što učiniti?

slomljeni zub sto uciniti

Slomljeni zub ili trauma mliječnog zuba je čest razlog za odlazak kod stomatologa.

Jako je nezgodno kada dijete prvi puta dolazi stomatologu, a razlog je  slomljeni zub, no budete li informirani, moći ćete ostati smireni i napraviti pravu stvar u najbolje vrijeme.

Što učiniti?

Dogodili se ipak da dijete slomi zub, najčešće neće biti posljedica na trajne zube, tako da u uglavnom nema razloga za paniku.

Kod male djece je teško napraviti i klinički pregled, pogotovo u slučaju bolnosti. Također, takve ozljede se događaju, najčešće, izvan radnog vremena, pa bi bilo korisno stomatologu se javiti e-mailom, te poslati sliku ozljede kako bi što prije i što bolje znao pomoći.

Kako pomoći?

Ovisno o djetetovoj dobi, i traume se dijele na one mliječnih zuba, one u mješovitoj denticiji i one u trajnom zubalu.

No kod dojenčadi i male djece nezgodno je to što traume u ustima često ne dolaze same: može doći i do ozljede usnice, jezika, brade ili nosa.

U slučaju udarca ili pada brzo i smireno reagirati. Djeca najčešće plaču jer se preplaše – iskreno, nisam vjerovala koliko dobro podnose udarce. To kao roditelji nažalost moramo prihvatiti kao sastavni dio odrastanja. Moram priznati da se katkada nakon pada uspaničim, no pokušavam bar izvana ostati smirena, koliko god to nekad bilo teško.

slomljeni zub sto uciniti

Pokušajte pomaziti i utješiti dijete nakon udarca te ga suptilno klinički pregledati. Potražite tragove krvi ili komadiće zuba te izvadite komadiće zuba, nekakvih predmeta ili bilo čega drugog iz usta. Pregledajte usnicu pa onda i zubiće. U slučaju jačeg krvarenja, pokušajte mjesto krvarenja pritisnuti krpom, gazom ili nečim sličnim nekoliko minuta kako biste zaustavili krvarenje. U slučaju veće rane, nastojte što prije doći do stomatologa ili potražite hitnu pomoć.

Ako primijetite modricu, uzmite komad leda, zamotajte ga u krpu ili u gazu te držite na zahvaćenom području nekoliko minuta pa maknite nekoliko minuta, da se ne bi stvorile ozebline.

Spremite slomljeni zub

U slučaju da se odlomio slomljeni zub ili pak puknuo cijeli zub, probajte ga što prije spremiti u neki improvizirani spremnik. Postoje pripremljeni spremnici koje možete nabaviti u ljekarni, no ako ih i nemate ili ne možete u par minuta nabaviti, svejedno možete sačuvati zub. Stavite ga u malu posudicu, najbolje s čepom radi lakšeg transporta, i neka bude uronjen u mlijeko ili još bolje u slinu, može to biti i fiziološka otopina ili voda s malo soli ako nemate ništa drugo pri ruci, no slina i mlijeko su najbolje otopine za transport.

Što prije stignete do stomatologa, to je prognoza bolja. Optimalno vrijeme je 45 minuta do nekoliko sati od traume. Zub nemojte ispirati vodom ni puno dirati jer se tako uništavaju vitalne strukture na zubnoj površini.

Iako nije ispao, slomljeni zub može biti više ili manje pomičan u ustima, te zubno meso oko njega može krvariti. To je često reverzibilna pojava, što znači da se on za koji dan može učvrstiti. Može se također pomaknuti iz svog ležišta u bilo kojem smjeru te se može intrudirati ili, laički rečeno, utisnuti u meso. To utiskivanje je zapravo i najopasnije za zametke trajnih zuba jer ih može oštetiti ili pomaknuti. Tu će stomatolog najčešće napraviti i malu rengensku snimku kako bi procijenio stanje zametka.

Najčešći oblici trauma su nekakvi manji potresi zuba s okolnim krvarenjem, koji se smire za nekoliko dana i koji bole samo na dodir ili jači pritisak. Može se dogoditi i da se odlomi veći ili manji komad zubića. Kod većih komada postoji opasnost da se vitalna struktura koja se nalazi unutar zuba, tzv. živac, izloži vanjskim utjecajima, te može doći do jačih ili slabijih bolova i upale. U takvim slučajevima potražite pomoć stomatologa i dajte djetetu nekakav sirupić protiv bolova kako bi moglo jesti.

Liječenje

Liječenje se individualno prilagođava djetetovoj dobi i stanju. Vrlo često su potrebne samo kontrole jer zubi mogu i naknadno reagirati na pretrpljenu traumu. Najčešće je to promjena boje zuba, odnosno zub može s vremenom potamniti.

slomljeni zub sto uciniti

Slomljeni zub može biti razlog za nervozu i razdražljivosti zbog bolova, pa imajte razumijevanja za promjene raspoloženja. Također, hranjenje može biti otežano zbog bolova, pomičnosti zuba ili rana na sluznici ili na usnicama. Pokušajte s mekšom hranom ili kašicama.

Postoji opasnost od pucanja kosti u ustima koja nosi zube, tzv. zubne alveole, i pomicanja fragmenata uslijed traume, pa svakako posjetite stomatologa radi kontrole traumom zahvaćenog područja.

Stomatolog katkada može tražiti da se napravi rengenska snimka pa se roditelji znaju uplašiti zbog nepotrebnog zračenja djeteta. Današnji aparati većinom koriste napredne tehnike snimanja u kojima je zračenje znatno smanjeno, na otprilike tek desetinu uobičajene doze zračenja, tako da je ta opasnost zanemariva, a podaci koje možemo dobiti iz rengenske snimke mogu nam biti jako važni za djetetovo daljnje liječenje. Također, svaki će stomatolog dobro razmisliti je li rengenska snimka stvarno potrebna u određenom slučaju.

Sve eventualne komplikacije bitno je samo na vrijeme uočiti i na vrijeme sanirati, te su nekakve trajne posljedice iznimno rijetke. Imate li pitanja ili nedoumica, javite se svojemu ili djetetovu stomatologu ili se obratite obiteljskom liječniku. Tko pita, ne skita. 😉

Tekst: Valentina Petrović, dr. med. dent.
Ordinacija dentalne medicine Valentina Petrović

Foto: Freepik