Zdravlje i prehrana

Kakvu četkicu odabrati za dječje zube?

prenje zuba

Odavno smo zaboravili upute prema kojima se o mliječnim zubićima ne treba posebno brinuti. Danas znamo bolje! No, često se pitamo kakvu četkicu koristiti za dječje zube u kojem razdoblju. Pokušat ćemo vam pomoći!

Čak i prije nego se pojavi taj famozni prvi zub, koji nerijetko namuči i male i velike, potrebno je održavati higijenu usne šupljine. No, u tom će vam razdoblju biti dovoljna gaza kojom ćete počistiti desni, koliko je to moguće. To je važno raditi kako se na desnima ne bi nakupile bakterije i kako bi se održalo zdravlje usne šupljine za neka vremena koja tek dolaze.

Kako biste dijete naviknuli na četkicu i pranje zuba, mogli biste mališanima dati četkicu za zube da se njome – igraju. Naime, oni moraju otkriti kakav je osjećaj to imati četkicu u ruci i četkati zube.

Za početak gaza

Kao što smo spomenuli, usnu šupljinu onih najmanjih možemo čistiti gazom ili četkicom koja se natakne na prst, kako bi pranje bilo što lakše. Te su četkice obično načinjene od silikona i nježne su za djetetove desni. Kad se pojave prvi zubići, važno je polako uvoditi pranje zuba četkicom i vrlo malom količinom paste za zube.

Čim dijete pokaže zanimanje i želju za pranjem zubi, dopustite mu! Nabavite četkicu koja ima zgodnu dršku – na primjer ona s okruglom drškom i rupom unutar drške, koju beba može bez problema držati da joj ne ispadne. Barem ne odmah! Morate pripaziti na to da je četkica meka, da ne bi ozlijedila još uvijek jako osjetljive desni, te kako djetetu ne bi stvarala nelagodu.

Kad nabavljate bilo koju od tih prvih četkica, imajte na umu da je važna oznaka na pakiranju. Četkica svakako mora biti prikladna za djecu mlađu od godine dana, dakle mora imati oznaku 0+. Nakon što ste svladali sve dosad navedeno, vrijeme je za običnu četkicu, ali pripazite, ponovno, na oznaku starosti – neka bude primjerena dobi djeteta.

Električna četkica za zube

Električna četkica je dobar motivator za one mališane koji imaju problem s pranjem zubi – takav da ga žele izbjeći. No, kako kazuje većina stručnjaka, nije ih dobro koristiti prije napunjene tri godine. Velika je prednost što s njom možete biti vrlo nježni, a dobro dođe i činjenica da često imaju razne motivatore u obliku naljepnica.

Neki stručnjaci smatraju da nije potrebno djeci prati zube pastom za zube sve do prvog rođendana, pa se pokušajte suzdržati od nuđenja, posebno ako dijete još uvijek ne zna pljunuti ono što mu je u ustima. Količina paste za zube može biti vrlo, vrlo mala, a pripazite na to da je količina fluoura u njoj dovoljna za mališanovu dob…

Foto: Freepik