Bebe i mališani

Klimanje zuba – zbogom mliječni, dobrodošli trajni

pitajmamu-klimanje-zuba

Prvo klimanje zuba vaš mališan može očekivati oko šeste godine, taman pred polazak u školu. Prva će se klimati jedinica, a nakon nje će uslijediti ostali po redu izlaska.

Oh, ne? Oh, da!

Prvo klimanje zuba dogodit će se oko šeste godine i to je zaista velika stvar za jednog predškolca! No, ponekad se to zna odgoditi. Ako vašem mališanu ne ispadne prvi mliječni zubb do sedme godine, nazovite stomatologa i tražite savjet.

Kada počne rasti trajni zub on počinje gurati mliječni zub, te se on počinje klimati. Kada je trajni zub gotov s prvom fazom rasta, mliječni ispada i spušta se trajni.

I da, trajni zubi ne bole! Što je super jer ste se vrlo vjerojatno naslušali plakanja od rasta mliječnih zuba.

Kako izvaditi mliječni zub

Vrlo brzo ćete saznati da se klincu klima zubić jer će vam se doći “pohvaliti”. I to je super! No, imajte na umu da starinske metode čupanja zubića više ne funkcioniraju.

Umjesto vađenja zubića (koncem i kvakom i sl.) ohrabrite vašeg mališana da se nježno igra sa zubićem: gura ga jezikom, klima i igra se (čistim) prstićima ili četkicom. Mališan će zub moći u jednom trenutku i cijelog okretati jer će se držati na samo jednom kraku korijena – to je znak da će uskoro ispasti.

Ako dijete želi da mu se izvadi zub, i za to postoji rješenje! Maramicom primite zubić između dva prsta i lagano povucite, a možda je i bolje da si mališan to sam napravi!

pitajmamu-klimanje-zuba

Higijena i stomatolog

Obavijestite svog stomatologa da je prvi mliječni zub ispao, a on će vas uputiti u daljnje korake.

Ono što će vam sigurno reći je da je vrijeme za pojačanu higijenu zubića jer počinju rasti zubi koji moraju trajati cijeli život. Također, vrijeme je i za uvođenje polugodišnjih posjeta stomatologu. To će djetetu uvesti naviku brige oko zuba, te ćete na vrijeme otkriti sve što treba otkloniti.

Foto: Freepik