Bebe i mališani

Nicanje zuba kod beba – pomoć za ublažavanje boli

nicanje zuba kod beba

Zubi su prvi znak da vaša mala beba više i nije tako mala i najčešći razlog prvih temperatura.

Zubi bole cijeli život, tek što su nam izrasli mliječni, već padaju i rastu novi trajni, onda slijede prvi karijesi, pa i plombe, pa rastu osmice koje su posebno bolne i….shvatili ste, cijeli život muku mučimo oko zuba. No, pravilna higijena zuba sprečava pola tih tegoba.

Kada je vrijeme za nicanje prvih zuba kod beba?

Nicanje zuba je posebno bolno. Bebe su malene, nisu navikle na bol, a možete i zamisliti koliko boli jedna šiljasta trojka kada probija nježno zubno meso. Neke bebe možda neće ni osjetiti nicanje zuba, no gotovo je sigurno da će se barem malo požaliti.

Nicanje zuba je ujedno i najčešći razlog za prvu visoku temperaturu, koja roditelje često zna uplašiti.

Bebama će do otprilike osmog mjeseca života niknuti prvi zubići i to jedinice – gornje i donje. Između osmog i desetog mjeseca izbit će novi set sjekutića – dvojke, dok će do 15. mjeseca uslijediti četvorke odnosno prvi pretkutnjaci.

Nakon njih popunit će se rupa između dvojki i četvorki i rasti će najbolnije trojke – očnjaci. Posljednji zubi koji će niknuti u mliječnoj fazi su kutanjci – petice, i oni će izbiti do treće godine.

Simptomi nicanja zuba kod beba
 1. Čak i do mjesec dana prije nicanja zuba možete osjetiti da se kod vaše bebe nešto sprema. Bilo da je riječ o crvenilu zubnog mesa, trpanju ruku u usta ili pojačanom slinjenju. Pomozite svojoj bebi hladnim oblozima, žvakalicama ili ohlađenim voćem.
 2. Povišena temperatura nije neobična za nicanje zuba, ako ne pada sama od sebe, pokušajte je skinuti fizikalno odnosno kupanjem u vodi koja je temperature kao i dijete. Ovdje morate biti jako oprezni, jer voda koja je hladnija od temperature djeteta može izazvati šok!
 3. Neke bebe čak će početi i kašljati zbog pretjerane sline koja im se stvara u usnoj šupljini. No, taj kašalj valja držati na oku kako ne bi bio simptom prehlade.
 4. Može se dogoditi da vaša beba prilikom nicanja zuba dobije i proljev koji je bezopasan ali ako potraje duže od dva do tri dana, potražite pomoć pedijatra.
 5. Osip na bradi još jedan je simptom sline koja iritira nježnu kožu vaše bebice. Taj osip može i svrbjeti pa ga mažite masnom kremicom poput one za guzu.
 6. Neke bebe znaju čak boljeti i uši i obrazi tijekom nicanja zubića, ali isto kao i kod kašlja, budite na oprezu kako ne bi bila riječ o upali uha.
 7. Crvenilo zubnog mesa možete liječiti čajem od kadulje, ako je dijete naravno – dovoljno staro.
 8. Bebe kojima niču zubi tijekom ljeta imaju sreće jer si mogu olakšati bol hladnim jogurtom, voćem, hladnom mrkvom i sl.
 9. Čim bebi nikne prvi zubi vrijeme je za higijenu. Prvi zubić možete četkati četkicom, ali i običnom sterilnom gazom namočenom u vodu i omotanom oko vašem malog prsta.
 10. Zubiće treba prati najmanje dva puta dnevno, s posebnim naglaskom na večernju higijenu.
 11. Tijekom noći nemojte djetetu davati zaslađene napitke jer povećavati rizik od nastanka karijesa.

Foto: M&B