Zdravlje i prehrana

Fimoza kod dječaka – što je i koje su metode liječenja?

fimoza kod dječaka

Naziv fimoza, koji dolazi od grčke riječi phimos i označava stanje suženja kožice (prepucija) vrha penisa (glansa), zbog čega se kožica ne može prevući preko glavića penisa.

Fimoza kod dječaka je stanje koje može biti urođeno ili stečeno. Kod oko 2 posto odraslih muškaraca može predstavljati bolesno stanje s nizom funkcionalnih smetnji, a u većine djece normalni je stadij u razvoju, tzv. fiziološka fimoza.

Fiziološka fimoza

Gotovo svi dječaci rađaju se s fiziološkom fimozom kada mame (i tate) ne uspijevaju prevući kožicu preko glavića penisa u prvim godinama života. Razlog tome leži u sljepljivanju kožice prepucija s glavićem (tzv. priraslice ili adhezije). Smatra se da je fiziološka fimoza prirodna zaštita glavića od utjecaja amonijaka iz mokraće, iako ponekad može praviti smetnje otjecanju mokraće i biti izvor infekcije.

U slučajevima izrazite fiziološke fimoze, kada je otvor prepucija na glansu penisa sveden na nekoliko milimetara, mokrenje je otežano, i mokraća se nakuplja u zatvorenom prostoru između kože i glavića (vrh „piše“ napuše se kao balon) ili teško prolazi kroz uzak otvor u tankom mlazu.

Prve tri godine

U prve tri godine u oko 50 posto djece prepucij se potpuno odvoji od glavića penisa. Tom prirodnom procesu rastezanja kožice i odljepljivanja od tkiva glavića možemo pomoći treningom, tako da dječaku povremeno potegnemo kožicu nakon kupanja, kada je pod utjecajem tople vode koža najrastezljivija.

Ako u trećoj godini fimoza nije riješena spomenutim „vježbanjem“, posavjetujte se s djetetovim pedijatrom koji će procijeniti kliničko stanje odnosno stupanj fimoze i odlučiti o daljnjem terapijskom postupku odnosno odlučiti treba li odstraniti, osloboditi veze (priraslice) prepucija i glansa, a u rijetkim slučajevima možda i učiniti operativni zahvat – djelomično ili potpuno obrezivanje.

Fimoza kod dječaka u pubertetu

S odrastanjem se prepucij prirodno olabavljuje tako da se u većine djece (oko 98 posto) u pubertetu/adolescenciji kožica može normalno prevući preko glansa, odnosno većina slučajeva urođene fimoze spontano se riješi.
Tome sigurno pomažu i fiziološki oblici ponašanja i aktivnosti dječaka da jednostavnim mehaničkim pokretima tijekom samozadovoljavanja (masturbacije) rastežu kožu glansa i sami riješe blaže fiziološke oblike fimoze.

Metode liječenja

Suvremene metode liječenja kod težih oblika fimoze mogu se podijeliti u neinvazivne (konzervativne, medikamentima) i invazivne (kiruške).

Svakako da bi svaki pedijatar trebalo primijeniti  konzervativni pristup u rješavanju fimoze i neinvazivno riješiti problem. Prema osobnom mišljenju, problem s fiziološkom fimozom trebalo bi riješiti najkasnije do polaska u školu, najbolje do treće godine života.

Prije petnaestak godina počela se primjenjivati metoda liječenja fimoze steroidnim mastima koje potiču rastezljivost prepucija. Smatra se da se čak 90 posto slučajeva fiziološke fimoze može riješiti tom metodom. Prednost je metode konzervativnog liječenja lokalnim steroidnim kremama i mastima u otklanjaju rizika od operacije, bezbolna je i značajno jeftinija od  metoda kirurškoga liječenja.

Druga neinvazivna metoda liječenja fimoze je tzv. Beaugé tehnika, nazvana prema autoru koji  ju je preporučio. Riječ je o postupku prirodnog rastezanja prepucija što češćom masturbacijom, uz mazanje kožice kremama koje pomažu u stvaranju elastičnije kože prepucija. Ta je metoda primjenljiva samo kod djece u pubertetu  i odraslih muškaraca.

Invanzivne metode liječenja

Od invazivnih kirurških metoda danas se primjenjuju cirkumcizija i prepucioplastika.

Cirkumizacija ili obrezivanje tradicionalna je metoda rješavanja problema s fimozom. U nekim kulturama (npr. islamska, židovska) obrezivanje se provodi iz vjerskih razloga.  Cirkumcizijom se u cijelosti odstranjuje kožica glavića penisa.

Prepucioplastika je u odnosu na obrezivanje poštedna kirurška metoda kojom se prepucijski otvor raširi do potrebne veličine, uz očuvanje prepucija.

Stečena fimoza nastaje kao posljedica loše higijene, kronične upale glansa ili prepucija i pretjeranog nadraživanja.

Uz spomenute metode liječenja, fimoza danas ne bi trebala biti problem u djece i odraslih. Preporučujem da se posavjetujete s pedijatrom svojega dječaka, čija se kožica ne može u cijelosti prevući preko glavića penisa, koji će na temelju nalaza preporučiti metodu koja je za njega najprihvatljivija.

Tekst: prim. dr. sc. Zlatko Sabol, dr. med. spec. pedijatar
– subspec. dječje neurologije
Poliklinika za dječje bolesti Dr. Sabol

Foto: Pexels