Zdravlje i prehrana

Sinehije labija – slijepljene stidne usne kod djevojčica

sinehije labija

Sinehije labija ili, kako se još nazivaju, fuzije labija ili labijalne adhezije pojava su kod koje su male labije ženskog spolovila slijepljene po sredini jedna za drugu.

Žensko spolovilo građeno je od velikih i malih labija (stidnih usana) koje su po sredini razdvojene tako da se jasno vide otvor mokraćne cijevi i otvor rodnice.

Do sljepljivanja dolazi najčešće u dobi između 3. mjeseca i 6 godina, a same sinehije mogu potrajati do puberteta.

KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA?

Dijagnoza sinehija labija postavlja se kliničkim pregledom spolovila, tj. razdvajanjem velikih stidnih usana vidi se kako su male stidne usne slijepljene po sredini, zbog čega su otvor rodnice i otvor mokraćne cijevi djelomično ili potpuno pokriveni malim usnama.

KOJI SU SIMPTOMI SINEHIJE LABIJA?

Simptomi sinehija labija mogu biti bol u spolovilu, naprezanje kod mokrenja, kapanje mokraće, crvenilo spolovila, a kao posljedica sinehija može nastati i uroinfekcija.

Neka djeca sa sinehijama nemaju simptome i pregledom koji ne obuhvaća detaljnu inspekciju spolovila mogu se previdjeti.

ZAŠTO DOLAZI DO SLJEPLJIVANJA MALIH USANA?

Nije u potpunosti jasno zašto neke djevojčice razviju sinehije labija, a druge ne. Smatra se da niska razina estrogena koju imaju djevojčice tijekom djetinjstva, iritacija vulve vlažnim pelenama, sapunima, traumom i infekcije vanjskog spolovila mogu uzrokovati sljepljivanje malih labija.

Ženska novorođenčad nemaju sinehije zbog visoke razine estrogena koja od majke prelazi preko posteljice. Jednako tako visoka razina estrogena tijekom puberteta onemogućava da se razviju sinehije.

KAKO SE SINEHIJE LABIJA LIJEČE?

Male i blage sinehije koje ne pokrivaju otvor mokraćne cijevi i nemaju nikakve simptome nije potrebno liječiti nego samo pratiti.

Ako se one povećavaju i pokrivaju donji dio rodnice, treba ih liječiti emolijentnim kremama s laganim pokušajem razdvajanja tijekom nekoliko tjedana.

Značajne su sinehije one koje pokrivaju i otvor mokraćne cijevi i rodnice. I njih je potrebno liječiti kremama na bazi estrogena ili kortiokosteroida. Takve sinehije remete drenažu normalnog vaginalnog sekreta i mlaz mokraće. Katkad uzrokuju da se mokraća skuplja u području rodnice iza sinehija što dovodi do iritacije i kapanja mokraće nakon mokrenja. Također, takve sinehije mogu dovesti do uroinfekcije.

sinehija labija, sljepljivanje

KAKO SE PRIMJENJUJE ESTROGENSKA KREMA?

Nakon kupanja u toploj vodi, kako bi labije omekšale, potrebno je osušiti područje vulve mekim ručnikom.

Nakon toga, kada dijete leži s nogama u položaju poput žabe, estrogenska se krema aplicira prstom u tankom sloju samo na područje sinehija. Treba primjenjivati male količine kreme kako ne bi došlo do nuspojava poput tamnjenja kože spolovila, povećanja žljezdanog tkiva dojki i vaginalnog krvarenja. Ako se i jave simptomi nuspojava estrogenske kreme, oni nestaju nakon što se s mazanjem prekine. Tijekom primjene potrebno je pratiti dolazi li do razdvajanja malih labija. Tada se s mazanjem  estrogenske kreme može prekinuti i nastaviti mazanje emolijentnom kremom ili kremom na bazi vazelina.

Polovica takvih sinehija otvori se za 2-3 tjedna, a katkad je potrebno mazati i 1-2 mjeseca.

Katkad se sinehije unatoč primjeni estrogenske kreme ne razdvajaju. Najčešći su razlozi za to primjena premale količine kreme na krivo mjesto ili jako čvrste sinehije. Tada u obzir dolazi kortikosteroidna krema ili kirurško rastvaranje, osobito ako postoje smetnje s mokrenjem.

Prevencija ponovnog sljepljivanja sastoji se u izbjegavanju iritansa spolovila, poput pjenušavih kupki, nošenja uske odjeće, i promptnim i pravilnim liječenjem infekcija vanjskog spolovila. Nakon razdvajanja preporučuje se primjena emolijentnih ili vazelinskih krema sljedećih 6-12 mjeseci kako bi se onemogućilo ponovno sljepljivanje.

Tekst: Iva Palčić, spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika Helena

FOTO: Shutterstock, Pixabay