Bebe i mališani

Šetnja s mališanima po hladnom vremenu – da ili ne?

šetnja s mališanima

Zagazili smo u listopad, što znači da nas svakog jutra i svake večeri očekuju niže temperature, a zasigurno i pokoji pljusak.

Šetnja s mališanima ne bi trebala biti odgođena zbog hladnijeg zraka. Čak i Skandinavci, gdje temperature padaju do debelog minusa, ne zaziru od izvođenja djece van, pa ne bismo trebali ni mi. Naravno, na umu morate imati da djecu prilikom hladnih vremenskih uvjeta valja pravilno zaštiti.

1. Prije izlaska na hladnoću bebama zaštitite glavu i vrat te ih, naravno, dobro odjenite.
2. Obraščiće i izložene dijelove tijela namažite zaštitnom kremicom kako im se koža ne bi osušila i popucala.
3. Ako je moguće, i bebica to dopušta, obucite joj rukavice na ruke, ali prije toga ruke joj namažite kremom jer je velika vjerojatnost da će rukavice skinuti, pa će joj koža biti izložena direktnoj hladnoći.

Šetnja s mališanima

Naime, istraživanja već godinama pokazuju da su djeca koja borave više na friškom zraku manje bolesna nego djeca koja vrijeme provode u kući. U prilog toj tezi ide i skandinavski model vrtića u kojemu su djeca cijelo vrijeme vani, a u zatvoreni prostor ulaze samo spavati i jesti.

1. Boravak u zatvorenim prostorima, posebice za sezone grijanja, suši sluznicu i dišne putove, pa pluća kreću u proizvodnju sekreta koji potom izaziva naporan kašalj.
2. Svježi je zrak čišći od ustajala zraka u zatvorenim prostorijama jer nema prašine i grinja.
3.
Sunce nas opskrbljuje vitaminom D koji je prijeko potreban djeci za razvoj kostiju i zuba.
4.
Boravak u prirodi jača imunitet.
5.
Boravkom na svježem zraku djeca jačaju muskulaturu i motoriku.
6.
Svježi je zrak prirodan lijek protiv stresa i napetosti. Iako možda mislite da vaš jednogodišnjak nije pod stresom, zamislite samo da vam u godinu dana narastu četiri zuba te se naučite okretati na trbuh, sjediti, puzati i hodati.

Foto: Freepik