Trudnoća i porođaj

Šavovi nakon poroda: sve što niste znale i kako si pomoći

šavovi nakon poroda

Šavovi nakon poroda u području međice mogu boljeti i nekoliko tjedana nakon poroda. Uobičajeno vrijeme oporavka je šest tjedana. 

Šavovi nakon poroda događaju se ili zbog spontanog pucanja područja međice ili zbog urađene epiziotomije. Potrebno im je oko desetak dana da zarastu, a potpuno zacjeljivanje može trajati i šest tjedana; ostala područja trebala bi biti manje bolna nakon tjedan dana.

Pročitajte više: Epiziotomija – sve što trebate znati

Stupanj nelagode koju osjećate može varirati budući da nemamo svi isti prag bola, ali savjeti koje možete poslušati uvijek su isti.

Kako si pomoći?
 1. Šavovi nakon poroda trebaju biti čisti – idealno je tuširati se nekoliko puta dnevno – a koristite i poseban ručnik kako biste temeljito posušili to područje. Nemojte brisati, tapkajte!
 2. Također, perite ruke prije i nakon obavljanja nužde ili mijenjanja bebinih pelena kako biste izbjegli prenošenje bakterija.
 3. Redovito mijenjajte higijenske uloške i nosite udobne gaćice – one koje podsjećaju na Bridget Jones ili na vašu baku bit će vam udobnije od onih minijaturnih. Ako vas još posjećuje patronažna sestra, možete je zamoliti da vam pogleda područje kako biste bili sigurni da nema znakova infekcije, kao što su crvenilo ili iscjedak snažna neugodna mirisa.
 4. Šavovi nakon poroda će se razgraditi, pa ih ne trebate dirati.
 5. Izbjegavajte pudere, kreme ili parfimirane kupke i gelove za tuširanje na tom području, a nakon nužda brišite se od naprijed prema natrag toaletnim papirom.
 6. Prvih nekoliko dana normalno je osjetiti peckanje kad urin prijeđe preko šavova – mokrenje tijekom tuširanja smanjit će iritaciju.
 7. Ako vam mokrenje izaziva neugodu, posegnite za bocom fiziološke otopine kojom ćete polijevati šav tijekom mokrenja. 
 8. Pijte puno vode: ne samo da razrjeđuje urin nego pomaže zacjeljenju. Osim toga, smanjuje mogućnost zatvora i naprezanja na toaletu, što može dodatno uzrokovati bol šavova. 
 9. Prvih nekoliko dana mogu vam pomoći tablete protiv bolova. Možete koristiti paracetamol ili ibuprofen, s tim da imajte na umu da ako dojite ibuprofen se izlučuje u mlijeko u manjoj, a paracetamol u većoj količini. 
  Nemojte nikako prekoračiti dopuštenu dozu. Ako bol ne nestaje ili područje ne zacjeljuje, posjetite ginekologa.

Foto: Freepik