Bebe i mališani

S djecom na put: kako da vožnja prođe što bolje i brže

s djecom na put

Kad idete s djecom na put ponesite grickalice i dovoljno tekućine. Ne zaboravite igračke, ali birajte ih pametno.  

Sigurno uskoro planirate neko putovanje! Možda duže ili kraće… a svi znamo kakva su djeca u automobilu. Naravno, ima i iznimaka koje uživaju u vožnji bez previše zahtjeva. No, većina roditelja naviknula je na komentare poput: “Jesmo li već stigli?”, “Ima li što za jesti?”, “Žedna sam!”, “Vruće mi je!”

Kako putovanja učiniti ugodnijima za cijelu obitelj?
Putujte po noći

Ako ikako možete, s djecom na put krenite po noći. Ne samo da će biti svježije i ugodnije, već je vrlo vjerojatno da će jednolična vožnja dijete vrlo vjerojatno i uspavati (nemojte da uspava i vas!). Što dijete dulje spava, put će biti mirniji i lakši. 

Sve na dohvat ruke

Iako vam je možda prvi poriv sve stvari staviti u prtljažnik, uvidjet ćete da to nije najbolje rješenje.

Vrlo brzo djeca će trebati bilo što, od vlažne ili suhe maramice, do grickalice, bočice ili igračke. Najbolje bi bilo da te stvari stoje u blizini suvozača, koji će ih moći brzo i lako proslijediti dalje.

Pauze za predah

S obzirom na duljinu putovanja, izračunajte koliko ćete nužnih pauza za predah imati. Ako je putovanje dugo, trebalo bi stati barem svaka dva sata, a manjoj djeci se nikako ne preporučuje dulje od toga boraviti u autosjedalici.

Ako je putovanje kraće, na primjer sveukupno dva sata, možete napraviti jednu manju pauzu. Djeci će i to puno značiti. 

Dječje pjesmice

Možete ih i pjevati, ali puno bolje opcija je imati ih na cd-u ili sticku ili pak tabletu. Ma na čemu god želite. I nemojte da ih ponestane. Vrijeme uvijek nekako proleti uz slušanje pjesmica.

Igračke

Ovdje budite oprezni. Za neku djecu one mogu biti spas, dok drugoj od svog tog gibanja i igranja može biti zlo. Jednako je i s igranjem igrica na mobitelu i tabletu.

Djeci zna naglo pozliti, pa ako možete izbjegnite korištenje gadgeta i provedite vrijeme uz neke misaone igre ili razgovor. No, kao neki kompromis možete uvijek pustiti crtiće. 

Misaone igre

Kao što smo gore spomenuli, misaone igre su dobar kompromis igricama. Pogađajte predmete, osobe, boje, aute… sve ovisno o dobi djeteta. Možete nabrajati riječi na određeno slovo, ponoviti abecedu ili bilo što slično što će djeci “zaposliti” moždane vijuge. 

Hrana i piće

Ponesite grickalice, koje je zgodno jesti tijekom puta, u vožnji. Dakle, stvari kao puding možda nisu najbolja opcija jer je lako moguće da ćete ga naći posvuda po djetetu, osim u njegovim ustima. Izbjegavajte i čokoladu koja se može rastopiti, namirnice koje su kvarljive. Pobrinite se da imate i dovoljne zalihe tekućine. 

Foto: Freepik