Obitelj

Trikovi za putovanje s bebom u zrakoplovu

putovanje s bebom u zrakoplovu

Muž i ja smo do sada sa sinom prošli cijelu Hrvatsku uzduž i poprijeko, te sve skupa posjetili osam država. U zrakoplovu smo se zajedno vozili petnaestak puta! Velika je razlika u putovanju bez djeteta/djece ili s djetetom/djecom, ali ja sam najsretnija kada smo nas troje zajedno, gdje god to bilo.

Najvažniji savjet koji bih dala svim mamama i tatama koji putuju s djecom – organizirajte se! Sve je stvar dobre organizacije. Dobro se pripremite prije samog puta, imajte uz sebe sve što vam treba i sve će proći u savršenu redu.

U nastavku teksta podijelit ću s vama svoja iskustva i male trikove za putovanje s bebom u zrakoplovu
PRIJE SAMOGA PUTA

Na vrijeme izradite putovnicu ili osobnu iskaznicu (ovisi kamo putujete) jer ju moraju imati čak i najmanje bebe. Ako se i niste sjetili na vrijeme, ne paničarite, postoji užurbani postupak izrade putovnice/osobne iskaznice. U tom slučaju dobit ćete je u roku od 24 sata (ako ste iz Zagreba) ili u roku od tri dana (ostatak RH-a), međutim tada budite spremni izdvojiti nešto više novca. Na fotografiji ne smije biti igračka.

putovanje zrakoplovom
Foto: privatni album

Bebe (od 7 dana do 2 godine) ne zauzimaju posebno sjedalo u zrakoplovu, već sjede u krilu odrasle osobe, ali im se izdaje vlastita aviokarta. Napomenula bih da odmah nakon rezervacije avionske karte, rezervirate i sjedalo u avionu. Rezervirajte sjedala na kojima ćete najmanje smetati ostalim putnicima (zadnja ili prednja), a opet da su vam stjuardese uvijek u neposrednoj blizini ako vam zatreba pomoć. Toaleti se nalaze na zadnjim ili prednjim vratima, tako da će vam biti pri ruci, a i izlazi iz aviona.

ŠTO TREBA PONIJETI NA PUTOVANJE S BEBOM U ZRAKOPLOVU?

Uzmite jaknu ili hlače koje imaju dublji džep sa sigurnosnim zatvaračem, kako biste uvijek imali pri ruci sve potrebne dokumente, od putovnica, viza, avionskih karata.

Rezervirajte sjedala na kojima ćete najmanje smetati ostalim putnicima, a opet da su vam stjuardese uvijek u blizini ako vam zatreba pomoć

Prije samog puta potrebno je i spremiti torbu/ruksak za bebu. Sadržaj torbe uglavnom je isti kao i kada idete u šetnju. Dakle, pelene, dupla robica, bočica (ako je dijete koristi), keksići, mnogo vlažnih maramica, duda varalica (ako je beba koristi). Ponesite i čarapice tako da dijete možete dodatno utopliti kada mu skinete obuću ako želi spavati. Bez obzira na djetetovu dob ultimativno je na putovanje s bebom u zrakoplovu uzeti jednu ili dvije igračke uz koje je dijete svakodnevno vezano.

ŠTO S HRANOM I PIĆEM?

Poznato je da se hrana i piće ne smiju unositi u zrakoplov, međutim, oko hrane i pića za bebu nitko vam neće praviti probleme, tako da slobodno pripremite dovoljno hrane i pića u skladu s vremenom letenja. Savjetovala bih vam da izbjegavate namirnice koje su ljepljive ili se jako mrve. Vrlo vjerojatno će vam na aerodromu testirati sadržaj bočice ili ostale otvorene hrane koju imate, i to je to. Pobrinite se da imate sa sobom i dvije plastične vrećice u koje ćete odložiti prljave pelene, odjeću ili hranu tijekom leta. Ako dijete uzima određene lijekove, obvezno ih uzmite sa sobom u ručnoj prtljazi. Što se tiče pripravaka protiv povraćanja, svakako se posavjetujte s djetetovim liječnikom i lijek isprobajte prije putovanja kako biste uočili eventualne nepoželjne reakcije.

U neke zemlje trebate nositi potvrdu da je dijete cijepljeno, tako da tu stavku obvezno provjerite. Mi smo se nedavno vratili iz Egipta i nije nam trebala nikakva potvrda.

U ZRAČNOJ LUCI

Svakako u zračnu luku dođite ranije od predviđena ukrcaja jer se često putnici s djecom prvi ukrcavaju. Za vrijeme čekanja na ukrcaj, pustite da vaša djeca hodaju, trčkaraju ili malo vježbaju. To će im biti zanimljivo i nemojte ih ograničavati u tim aktivnostima, jer će tako potrošiti višak energije i za vrijeme leta biti mirniji.

Prije samog puta potrebno je i spremiti torbu/ruksak za bebu. Sadržaj torbe uglavnom je isti kao i kada idete u šetnju

Djeca do četiri godine imaju pravo na besplatan prijevoz jednih sklopivih kolica. Ovisno o zračnoj luci, možete ih predati osoblju na izlazu (gate) ili na samom ulazu u zrakoplov. Ako imate kolica koja stanu u avionski pretinac, ne predajte ih nikom nego ih nosite sa sobom u avion.

Na aerodromu je potrebno proći skeniranje. Ako je dijete u kolicima, trebate ga izvaditi jer i kolica moraju proći skener. Ako dijete ne hoda, prođete zajedno ili ga službena osoba provede kroz skener.

Svakako pelenu promijenite prije samog ukrcaja, svaki aerodrom ima WC u kojemu je i previjalište za bebe.

U ZRAKOPLOVU

Imajte na umu da se putuje u ograničenu prostoru za kretanje i s nepoznatim ljudima različitih navika. Mnogi putnici, pogotovo na dužim letovima, nisu oduševljeni kada shvate da će nekoliko sati provesti pokraj malog djeteta.

putovanje zrakoplovom
Foto: privatni album

Kao što sam već spomenula, dijete do dvije godine sjedi u vašem krilu. Prije polijetanja stjuardesa dođe do vas, donese dječji pojas te objasni kako ga ispravno koristiti. Puno je lakše kada putuju oba roditelja, jer se onda mogu i malo zamijeniti (zato je dobro što ranije rezervirati sjedalo jedno do drugoga). Svakako se pridržavajte uputa koje će vam posada objasniti te uvijek pazite na to da prilikom uzlijetanja i slijetanja trebate biti vezani. Kad se nađete u avionu, djeca će vjerojatno vrištati ili šutati sjedala ispred sebe. Moglo bi se dogoditi da bude i onih koji će vas prijekorno gledati. Ljubazno se pretvarajte da uopće ne opažate takve ljude i duboko dišite. Ponekad će vas najbolje razumjeti drugi roditelji, bilo da su djeca u tom trenu s njima ili nisu. Oni će često pokazati suosjećanje i priskočiti vam u pomoć. Slobodno je zatražite ako zatreba.

I za kraj, opustite se, sve će proći u najboljem redu!
SRETAN PUT! 🙂

Tekst i foto: Danijela Tomšić
@ourfamilychronicle

Moje ime je Danijela Tomšić, na instagramu me možete pronaći pod imenom @ourfamilychronicle. Mama sam dvogodišnjeg dječaka Dražena. Volim putovati i često putujem. Roditelji su prenijeli na mene ljubav prema putovanjima, pa isto želim i ja prenijeti svom djetetu. Smatram da je putovanje s djecom zanimljiva i, rekla bih, još uvijek neistražena tema kod nas.