Trudnoća i porođaj

Promjene u trudnoći – sitne i bitne

promjene u trudnoći

U trudnoći se toliko toga mijenja, a vi se tome morate prilagoditi.

Mogu li barem neke promjene u trudnoći pomoći da se bolje osjećate i što biste vi mogli dodatno napraviti za taj dobar osjećaj?

Sigurnosni pojas ispod trbuha

Kako biste u automobilu bili sigurni i vi i beba, sigurnosni pojas ne bi smio biti postavljen preko trbuha, nego ispod. Iako to možda možete izvesti i s klasičnim pojasom, mudro je nabaviti pojas koji se prikopča na obični, te ga tako drži ispod vašeg trbuha i štiti bebu.

Iskoristite Braxton-Hicksove kontrakcije

Ako vam se tijekom trudnoće ili pred kraj trudnoće javljaju Braxton-Hicksove kontrakcije, možete ih uz pravi položaj mudro iskoristiti. Postavite li se za trajanja kontrakcija u neki od ovih položaja, pomoći ćete bebi da se i ona bolje namjesti.
– Sjednite za stol tako da su vam laktovi na stolu i noge razdvojene pa se naginjite naprijed.
– Kleknite na pod i nagnite se preko vreće za sjedenje ili nečega sličnoga.
– Sjednite na kuhinjski stolac okrenuti licem k naslonu.

Dajte partneru da čuje otkucaje

Kako vaša beba raste, vaš će partner moći ćuti njegove otkucaje srca pomoću tuljca od toaletnog papira. Neka partner postavi uho na jedan kraj tuljca, a drugi lagano pritisne na vaš trbuh, pa neka krene u potragu za tim slatkim otkucajima.

Pijte sok od naranče

Željezo je dobro za rast i razvoj bebe. Ako uz glavni obrok pijete nešto što sadrži vitamin C, kao što je sok od naranče, vaše će tijelo lakše iskoristiti ono željezo koje ste unijeli hranom. Izbjegavajte mlijeko i napitke koji sadrže kofein sat vremena prije i poslije obroka, jer bi tijelo tako moglo teže iskoristiti željezo.

Nabavite si mini rokovnik

Držite ga uvijek u torbi i zapišite važne datume pregleda i slično, jer – mnoge će vam trudnice priznati da njihovo pamćenje tijekom trudnoće nije bilo posebno dobro… Neka vam postane navika pogledati svako jutro u rokovnik.

Čuvajte ligamente

Izbjegavajte položaje u kojima se istežu ligamenti s prednje strane zdjelice. To znači da biste iz auta trebali izlaziti skupljenih nogu, zakretanjem tijela, umjesto tako da zakrećete zdjelicu prilikom izlaska jednom pa drugom nogom. Isto činite i kad silazite s kreveta.

Čuvajte uspomene

Snimite otkucaje bebina srca tijekom pregleda, na primjer na svoj mobilni telefon, i tako sačuvajte tu posebnu uspomenu.

Lažite o terminu

Dobronamjernim rođacima i prijateljima recite da je termin otprilike dva tjedna kasnije nego što jest. Zašto? Jeste li svjesni koliko će vas puta pred kraj pitati jeste li još u komadu? E, pa zato.  🙂

Foto: Unsplash