Zdravlje i prehrana

Proljeće je stiglo, a s njime i vodene kozice! Što sve treba znati?

pitajmamu-vodene-kozice

U Hrvatskoj je u proteklih 10 godina zabilježeno više od 19 tisuća slučajeva oboljelih od vodenih kozica! Obično se pojavljuju u proljeće, a ako oboljelo dijete u vrtić, može se očekivati vrlo brzo širenje. Baš kao i unutar kućanstva!

Vodene kozice uzrokuje virus varicella – zoster, a bolest je najpoznatija po svom karakterističnom osipu, odnosno crvenim prištićima koji se pretvaraju u vodene plikove.

Bolest je najčešća u dječjim kolektivima ‒ vrtićima ili školama gdje se brzo širi, zrakom i kapljičnim putem. Nerijetko se zna dogoditi da vodene kozice pokose cijelu grupu. Ako vaš mališan još nije prebolio vodene kozice i dođe u kontakt s virusom, vjerojatnost da ih dobije iznosi 90 posto.   

SIMPTOMI

Simptomi se pojavljuju od 7. do 21. dana nakon zaraze. Prije osipa – a katkada i nakon – dijete može dobiti blage simptome slične gripi, što može uključivati i povišenu temperaturu, glavobolju ili bol u mišićima te gubitak teka.

Kozice se obično pojavljuju u grupicama, na određenim dijelovima tijela. Na primjer iza ušiju ili na pazuhu, ali mogu prekriti i cijelo tijelo, što uključuje i dlanove, čak i kapke. U roku od 12 do 14 sati na vrhovima prištića počinju se stvarati mjehurići koji uzrokuju iritirajući svrbež po kojemu je poznata ova bolest.

ZARAZNOST

Bolesnik s vodenim kozicama zarazan je dan-dva prije pojave osipa, i to traje dok se zadnje kraste potpuno ne posuše, obično tri do sedam dana od pojave osipa.

S obzirom na to da su vodene kozice vrlo zarazna bolest, potrebno je obavijestiti vrtić ili školu o pojavi bolesti, te naravno nazvati liječnika. Liječnik će vam reći da ne dolazite na pregled dok traje zaraza, te će vas savjetovati telefonski.

Na što paziti:
  • Vrlo je bitno održavati osobnu higijenu svih ukućana prilikom vodenih kozica. Bolesnika bi trebalo odvojiti od drugih ukućana koliko je to moguće, redovito provjetravati stan, dobro prati ruke i odjeću koja je bila u kontaktu s bolesnikom, te redovito mijenjati posteljinu i ručnike.
  • Najvažniji savjet koji će vam dati liječnik, ali i ostali roditelji, jest da svom mališanu odrežete nokte prilikom pojave prvog plikića.
  • Jedan od razloga za kozica-tulume leži u činjenici da djeca bolje podnose vodene kozice nego odrasli. To je točno, ali isto tako valja imati na umu da djeca lakše podnose većinu tipičnih bolesti nego odrasli.
  • Neke osobe ne razviju trajni imunitet već im ostaje latentna (pritajena) infekcija duži niz godina koja će se u određenim slučajevima razbuktati u obliku herpesa zostera.
  • Vodene kozice mogu biti opasne za malu djecu i za trudnice koje ih nisu preboljele, jer mogu razviti komplikacije.

Foto: Freepik