Bebe i mališani

Prilagodba na vrtić – nekoliko jednostavnih, a korisnih savjeta

Prilagodba na vrtić

Prvi početci su teški, bio to odlazak u školu, na posao ili u vrtić. A posebice u jaslice. Prilagodbu na vrtić ili jaslice treba odraditi. Nekima je vrlo teško, a nekim začuđujuće lako. A mi smo tu da vam damo nekoliko jednostavnih, a korisnih savjeta!

Prilagodba na vrtić, a posebice na jaslice, donosi sa sobom puno različtih osjećaja. Najčešće su pomiješani u nama, a i u klincima. Početak jaslica označava novi korak u vašoj obitelji i normalo je da kao roditelji prolazite kroz cijeli miks novih osjećaja. No, super je to što smo mi tu da vam pomognemo!

Budite samopouzdani

Imajte na umu da prilikom ostavljanja bebača u jaslicama vaše lice prati vaše riječi. Kada pozdravljate mališana sretnim i uzbuđenim glasom kojim mu želite dati do znanja da će sve biti okej, imajte na umu da vam i lice mora govoriti isto. Prestravljeni pogled ili oči pune suza vašeg mališana neće napuniti potrebnim samopouzdanjem, a ni vas!

Vježbajte

Teško je kada se nakon godine dana morate odvojiti od svog mališana. Kako bi im pomogli u odvajanju potrebno je i malo vježbati. Ako imate mogućnosti s vremena na vrijeme ostavite mališana kod bake i djeda na neko kraće vrijeme, ili prijatelja. S vremenom, pet minuta pretorite u 10, pa 15. To će im pomoći prilikom prilagodbe na jaslice.

Pročitajte i: Idemo u vrtić i štitimo imunitet

Uključite ih

Dio prilagodbe na vrtić i jaslice je i uključivanje mališana u proces spremanja. Zajednički odaberite ruksak, spremite u njega svu potrebnu odjeću, zajednički odaberite papučice i bočicu.

Provirite

Oduprite se porivu viriti u sobu nakon što ste mališana ostavili. Provirite neposredno prije nego ćete ga pokupiti. Tada ćete ih vidjeti u pravim okolnostima, kako se igra ili jede, a ne ujutro kada je tužan zbog vašeg odlaska.

Razgovarajte

Iako ne mogu razgovarati s nama, to ne znači da ne slušaju i ne razumiju. Recite mališanu da će ići u vrtić, objasnite mu, posudite neku knjigu koja govori o vrtiću… Prilagodba na vrtić počinje kod kuće.

Pročitajte i: Jesu li za djecu bolje mještovite vrtićke skupine?

Odaberite tješilicu

Neka djeca imaju dudu, neke imaju svoje voljene plišance, neki nemaj ništa. No, možda će im biti lakše ako u vrtić poneku neku dragu igračku koja će ih podsjećati na dom.

Riješite se krivnje

Ništa neće djelovati tako loše na samopozdanje od krivnje što ostavljate uplakano dijete. No, nemojte se žuriti. Uzmite si dovoljno vremena za odlazak u vrtić, ne žurite, ako mogu neka sami hodaju, grlite ih, ljubite, opisujte što radite, često spomenite da ih tete i prijatelji čekaju. S osmijehom pozdravite tetu prilikom dolaska, a i njihove prijatelje.

Uzmite si vremena

Kao i sa dolaskom, uzmite si vremena prije odlaska. Malci su u vrtiću oko 8 sati i ako ćete žuriti s odlaskom možda neće htjeti otići jer u svojim glavicama nisu baš do kraja povezali cijelu situaciju. Kao i kod dolaska, budite raspoloženi, neka hodaju i neka vam pokazuju što rade, pokažite interes…

Povežite se

Nemojte žuriti doma, uzmite si vremena za zagrljaj, malo utjehe, podoj, što god je i vama i njemu potrebno da bi lakše otišli dalje u dan.

Foto: Freepik