Trudnoća i porođaj

Problemi s kožom kad ste trudni zimi – i kako ih riješiti

Pitajmamu Problemi S Kozom

Problemi s kožom još su izraženiji zimi kada hladan zrak isušuje i tako suhu trudničku kožu

Jeste li znali da hladan zimski zrak ima još veći utjecaj na vašu kožu kad ste trudni? A s obzirom da je zima, vrijeme je da se suočite sa svojom kožom i pružite joj ono što joj treba.

Suha koža

Hladni zimski zrak znači manje vlažnosti za vašu kožu. I dok je to nekim ženama razlog za slavlje zbog njihove kose, koža ipak trpi jer se isušuje. Suha koža uobičajena je popratna pojava trudnoće, a kada se tome još doda suhi zrak, trebat ćete svaku pomoć da ju vratite “u normalu”. 

Obavezno pijte što više tekućine, a u vašoj spavaćoj sobi ako možete preko noći koristite ovlaživač kako bi vam tijelo zadržalo sVoju prirodnu vlagu do jutra. Koristite i neki nježni losion ili kremu za vlaženje kože, najbolje neku prilagođenu baš trudnicama.

Ako vam se koža ipak nastavi isušivati, perutati i svrbjeti vas, isprobajte namakanje u toploj (ne vrućoj!) kupki sa zobenom kašom. 

Problemi s kožom i njenom osjetljivošću

Trudnička koža je osjetljiva. Što to znači? Ponajprije da biste trebali izbjegavati peelinge i parfumirane losione za tijelo. Oboje može izazvati iritaciju. umjesto toga, odlučite se za spužvu od lufe ili neku krpicu meke teksture kojom možete osvježiti kožu.

Ako vaša koža eventualno ima neke rane ili posjekotine, proizvod će se još lakše apsorbirati u vaš krvotok, a to sigurno ne želite. Tako uz već spomenute proizvode trebate izbjegavati i sredstva koja u sebi sadrže triklozan i paraben. Ne samo da ovi proizvodi mogu izazvati iritaciju nego su potencijalno i štetni za bebu. 

Osjetljivost na sunce

Sada kad je vani prohladno, sivo i mračno, možda želite upiti što je više moguće sunčevih zraka. Ipak, zima nije vrijeme kada biste trebali zanemariti zaštitu kože od sunca. Zašto? Prekomjerni hormoni čine vas osjetljivima na tamne mrlje na koži – takozvana trudnička maska. Zato se za dulje boravke na otvorenom preporučuje koristi kremu sa zaštitnim faktorom 30. Savjetuje se mineralna, a ne kemijska zaštita kože jer je sigurnija za bebu. 

Foto: Freepik