Trudnoća i porođaj

Valunzi u trudnoći – normalna pojava kod 80 posto trudnica

Pitajmamu Valunzi U Trudnoći

Valunzi u trudnoći mogu biti neugodni, ali su posve bezopasni

Valunzi u trudnoći posve su normalna pojava, a neke trudnice vjeruju kako su oni čak i rani simptomi trudnoće.

U određenim fazama trudnoće čak 80 posto budućih mama doživi neki oblik valunga. A nekima su valunzi vjerni pratitelji već od prvih tjedana, kada još niti ne znaju da su trudne.

Upravo zbog toga su ih žene znale opisivati kao rane simptome trudnoće. No stručnjaci upozoravaju da na njih ne bi trebalo gledati na taj način niti ih okarakterizirati kao simptom trudnoće jer mnoge žene to dovodi do zablude.

Kakav je to osjećaj?

Žene valunge opisuju kao iznenadni dolazak topline koji se širi po gornjem dijelu tijela, a traje obično između 30 sekundi i pet minuta.

Nitko nije siguran otkuda valunzi u stvari dolaze, a kao neki od uzroka smatraju se začinjena hrana, vrući napitci, nizak šećer u krvi i stres. Neka pak istraživanja pokazuju kako bi uzrok mogao biti protok estrogena po tijelu, odnosno “napad hormona” na tijelo što je normalno u drugom stanju.

Povećana temperatura

Stručnjaci su također otkrili da se ženina bazalna temperatura povećava kada ona ovulira. Zahvaljujući ovom hormonalnom vrtuljku koji se odigrava u tijelu, trudnicama ta temperatura može ostati povišenom sve do negdje petog mjeseca trudnoće. Također, u trudnoći se ubrza i krvotok što ubrzava metabolizam, a to sve također doprinosi pojačanju topline.

Unatoč tome što imate čudan osjećaj i preplavljuju vas valovi neobične vrućine, valunzi ne mogu nikako utjecati na vaše dijete koje je sigurno i zaštićeno.

Ako se pitate kada će nestati – čarobnog odgovora nema! Nekim ženama potpuno se izgube u 12. tjednu trudnoće, nekima se nikada ne pojave, a neke prate do poroda.

Foto: Freepik