Zdravlje i prehrana

Prehlada kod mališana – kako ubrzati oporavak

prehlada kod mališana

Ako doma imate vrtićkog mališana, onda ste vjerojatno dobar dio zime proveli zatrpani brdom maramica i iznad inhalatora, a kućnu ljekarnu podebljali ste zalihama sirupa protiv kašlja, raznim pastilama za grlo i sprejevima za nos.

I tako ćete, vrlo vjerojatno, provesti još nekoliko zima, jer obična prehlada tipična je virusna infekcija djece vrtićke dobi. U vrtiću, to svi znamo, vladaju radosti, ali i gadosti u obliku raznih bolesti. Razne infekcije i bolesti češće su u vrtiću zbog velikog broja djeca, ali ni mališani koji ne idu u vrtić neće biti imuni na razne napade. To je zato što djeca do osnovne škole intenzivno grade imunitet. A imunitet, to znamo, gradi se na bolestima. Svakim napadom nekog virusa ili bakterije imunitet je jači.

Isto je i s prehladama. Mi, odrasli, s prehladama ćemo ići na posao i obavljati svakodnevne poslove s maramicama u džepovima. I to zato što smo se već dovoljno puta u životu prehladili, pa se imunitet naučio dovoljno dobro boriti s napornim virusima. Kod klinaca je malo drukčije. Klince će napad običnog virusa prehlade doslovno baciti u krevet, a trebat će im do 14 dana da ga se potpuno riješe.

HIDRATACIJA NA PRVOM MJESTU

Svojem djetetu možete pomoći da se bori protiv infekcije ‒ hidratacijom! Ako ga budete redovito hidratizirali, održavat ćete meko tkivo zdravim. Tijekom prehlade tijelo koristi jako puno tekućine. Kada su bolesni, bebe i klinci nevoljko piju, pogotovo kada je nosić pun, pa je na dovoljan unos tekućine iznimno važno pripaziti.

Posebice je teško bebačima koji doje ili se hrane na bočicu. Tijekom hranjenja dišu na nos, a ako je nosić zaštopan, velika je vjerojatnost da će odbijati jesti ili će jesti vrlo malo, ali jako često. Neugodi prilikom hranjenja pridonijet će i teškoće s gutanjem zbog promjene tlaka u ušima od začepljena nosa. Kako biste svom mališanu olakšali gutanje i disanje, hranite ga na bočicu u blago podignutom položaju, a dojeno dijete dojite u uspravnom položaju.

POLAKO S HRANOM

Ako vaš mališan jede krutu hranu ili je tek počeo s dohranom, velika je vjerojatnost da će tijekom prehlade odbijati krutu hranu. To može potrajati i nekoliko dana, i nije problem dok god dijete unosi dovoljno tekućine. Ako se vaš bebač tek priviknuo na kašice, vjerojatno će htjeti bočicu ili dojku, i to mu omogućite. Tijekom bolesti, reći će vam i pedijatri, nije bitno da dijete puno jede, već da puno pije. Stariji klinci neće htjeti bočicu ili dojku, a odbijat će hranu, pa je dobar trik da klincu nudite hranu koja bi mu se mogla svidjeti, poput voća. Ili pak domaći sok od kombinacije voća.

NAGNITE KREVETIĆE

Prehlada je tijekom dana naporna, a preko noći postaje noćna mora! Tijekom spavanja bebač leži, pa mu sekret umjesto kroz nos curi u grlo, zbog čega ga budi kašalj. Dobro je stoga bebi povisiti dio krevetića kod glave. Tako se neće buditi u kašlju i suzama, i probudit će se relativno odmorna. Kako biste nagnuli krevetić, podmetnite složeni ručnik ispod madraca ili pak deblju knjigu. Pazite da nagib ne bude previsok da beba ne bi klizila prema dolje.

Tijekom vožnji u kolicima, ako beba još uvijek ne sjedi, pokušajte je malo uspraviti ako vam se kolica podešavaju po razinama, ili koristite jastučiće ili dekicu. Također, tijekom prehlade dijete je dobro nositi u klokanici ili u marami kako biste mu olakšali disanje.

HIBERNIRAJTE

Naporni šmrklji tijekom prehlade mogu potrajati i nekoliko dana. Obično će ih najviše biti na početku prehlade kada se tijelo najintenzivnije bori s virusima. Tada će djecu vjerojatno jače mučiti i jako kihanje, kašljanje i otečene oči.

Bebe će tijekom prehlade biti nervoznije i plačljivije nego inače, pa je dobra ideja odvući im pozornost od prehlade. To je vrijeme za hibernaciju! Budite doma, liječite se, ali se i puno igrajte, pjevajte, čitajte, uglavnom ‒ učinite sve kako biste im maknuli fokus s prehlade.

ŠTITITE NOS

Iako vam je vrlo vjerojatno puna kapa šmrkava nosa, ipak mu pokažite zahvalnost. Nosić radi jako važnu zadaću ‒ štiti pluća vašeg mališana od raznih klica. Upravo zbog te nezahvalne i šmrkave zadaće, nos vašeg klinca bit će jako bolan, crven, pa čak i krastav.
No, i tome možete doskočiti! Čim se dijete probudi, namočite krpicu ili gazu u toplu vodu i lagano mu prebrišite nos da skinete skorene šmrklje, a izbjegnete oštećivanje kože. Nakon što ste nosić oprali, osušite ga i namažite blagom kremom po nosnicama i ispod nosa. Pazite da krema nije mirisna jer bi jak miris bebaču mogao smetati.

ŠTITE OČI

Neke prehlade mogu biti uzročnici konjuktivitisa. On će se javiti posebice kod vrtićke dobi kada se ručice ne peru dovoljno dobro, a prstićima se trljaju oči. U slučaju sumnje na konjuktivitis, javite se pedijatru koji će vam dati smjernice za higijenu i liječenje.

Osim konjuktivitisa, češći će problem biti suzne i krmeljave oči. Oči u tom slučaju čistite fiziološkom otopinom i vaticama ili sterilnim gazama. Umjesto fiziološke otopine možete koristiti i prokuhanu i ohlađenu vodu.

OPREZNO S LIJEKOVIMA

Ne postoji lijek protiv prehlada, nego samo za liječenje simptoma prehlade. Većina lijekova dostupna bez uputnice nije namijenjena djeci ispod godine dana, a oprezan treba biti i sa starijim bebačima. Ako dijete ima temperaturu, konzultirajte pedijatra koji će vam najvjerojatnije preporučiti antipiretik prilagođen dobi i tjelesnoj masi djeteta.

I zapamtite, prehlade se liječe simptomatski i s vremenom. Prehlade nisu opasne, ali ako se ne saniraju shodno djetetovoj dobi, mogu razviti komplikacije. Ako imate prehlađenu malu bebu, svakako se javite liječniku koji će vam dati najbolje savjete.

VJERUJTE SVOJIM INSTINKTIMA

Prehlada je većinom obična prehlada – puno šmrljića, kihanja i nervoze. Ne zahtijeva paniku. No, kao kod svake bolesti, treba biti na oprezu te, uz laičko znanje medicine, vjerovati svojim instinktima.

Ako smatrate da imate razlog za brigu, uvijek se konzultirajte s pedijatrom! Posebice ako beba:

  • u dobi do tri mjeseca ima temperaturu iznad 38.5
  • odbija tekućinu i sumnjate da bi mogla dehidrirati
  • nema mokrih pelena
  • teško diše
  • malaksala je i stalno spava
  • ne može gutati ili sliniti
  • hvata se za uši ili najednom počne intenzivno plakati
  • ne pokazuje znakove oporavka nakon pet dana.

Foto: Shutterstock