Zdravlje i prehrana

Povišena temperatura kod bebe – što sad?

temperatura

Temperatura je važan obrambeni odgovor tijela na pojavu bolesti i često prvi znak bolesti s kojim će se susresti roditelji.

Temperatura ili vrućica je stanje povišene tjelesne temperature, odnosno tjelesna temperatura iznad 37.5 stupnjeva.

Prvu temperaturu svojih beba možete prepoznati po karakterističnim mutnim očima i crvenim obraščićima. Dijete također može biti bezvoljno i malaksalo. Ako je riječ o bebi mlađoj od šest mjeseci, odmah se zaputite pedijatru. Za one starije možete pričekati jedan do dva dana.

Mjerenje temperature

Bebama možete mjeriti temperaturu rektalno. Možda im se neće svidjeti, ali tako ćete dobiti pouzdano i sigurno mjerenje. Temperatura u guzi je uvijek za pola stupnja viša od tjelesne temperature tako da ako dijete ima 39,5 temperaturu u stvari je ona 39 stupnjeva.

Starijoj djeci temperaturu možete mjeriti ispod pazuha. Pripazite samo da budu mirni i da toplomjer dobro prijanja u nabore ispod pazuha.

Skidanje temperature

Stručni naziv za skidanje temperature je antipireza i obuhvaća mehaničko skidanje temperature i skidanje pomoću lijekova.

Lijekove možete dati bebama, ali se morate pridržavati uputa i poželjna je konzultacija s pedijatrom. No, prije nego što bebi date lijek temperaturu također možete skidati mehanički odnosno razodijevanjem i konzumacijom prohladne tekućine kako bi se dijete hladilo iznutra.

Ukoliko djetetu temperatura ne pada, pokušajte ga okupati ali u vodi koja je stupanj do dva niža od njegove tjelesne temperature. Naime, ako dijete uronite u hladnu vodu dok ima temperaturu 38,5 može se šokirati, a tada ćete zaista morati na hitnu.

Ako bebi ne pada temperatura mehanički, morat ćete joj dati lijek, najčešće paracetamol.

Pratite dijete i ukoliko je razigrano i veselo, a ima temperaturu do 39 stupnjeva, nemojte davati lijek nego pričekajte. Ako pak dijete ima 37,5 temperaturu i osjeća se loše svakako dajte lijek.

Treba još i napomenuti da ako ste djetetu dali antipiretik pričekajte s kupanjem barem 20 minuta kako bi lijek zakočio centar za drhtanje.

Koji lijekovi

Bebama do godine dana uglavnom se daju čepići, a starijoj djeci sirupi kako bi se snizila temperatura. Pedijatri preporučuju posjetu u istom danu ako dijete mlađe od šest mjeseci ima temperaturu, dok starija djeca mogu pričekati dva do tri dana jer temperatura može spontano nestati.

Naime, temperatura je obrambeni mehanizam koji alarmira tijelo da se mora boriti protiv nečega, pa tako jednodnevne temperature najčešće znače da se tijelo uspješno obranilo od napada.

Foto: Pexels