Zdravlje i prehrana

Konjuktivitis kod djece i beba – virusni i bakterijski

konjuktivitis

Konjuktivitis je česta dječja bolest. Radi se o upali očne spojnice (konjuktive) koja prekriva bjeloočnicu oka.

Konjuktivitis je upala najčešće uzrokovane virusom, a može biti i gljivicama poput klamidije, bakterijama i rijetko parazitima. Konjuktivitis često može biti i uzrokovan alergijskom reakcijom.

Virusni i bakterijski oblici konjuktivitisa vrlo su zarazni i vrlo se brzo šire među djecom, a katkada su i uzročnici lokalnih epidemija. Ljeti su češći virusni oblici konjuktivitisa, dok su zimi česti bakterijski oblici.

Virusni konjuktivitis

Virusni konjuktivitis je česta vrtićka bolesti mališana. Kao i sve virusne infekcije i konjuktivitis je vrlo zarazan pa će pedijatar najčešće isključiti dijete iz kolektiva u vrijeme trajanja infekcije.

Virusni konjuktivitis je vrlo zarazna bolest koja će se vrlo brzo od jednog oboljelog proširiti u malu epidemiju. Prilikom dijagnoze roditelji će

Simptomi:
 • vodenasti iscjedak iz oka
 • infekcija je povezana sa simptomima prehlade.
 • naotečeni kapci
 • osjetljivost na svjetlo
 • žarenje
 • svrbež

Virusni konjuktivitis ne zahtjeva liječenje, a najčešće prolazi  sam od sebe u roku do 10 dana. No, s obzirom da ne postoje specifični lijekovi za liječenje već samo simptomatska terapija, virusni konjuktivits može potrajati i do tri tjedna.

konjuktivitis, infekcija, bakterijski, virusni
Bakterijski konjuktivitis

Bakterijski konjuktivitis najčešće uzrokuje Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus sp. ili Chlamydia trachomatis.

Prvi simptom koji ćete prepoznati prilikom infekcije bakterijskim konjuktivitisom jest da će se dijete probuditi sa sljepljenim trepavicama, te će teško otvoriti oči.

Simptomi:
 • crvenilo oka
 • suzne oči
 • žuto-zeleni iscjedak
 • sekret koji uzrokuje pogoršavanje vida
 • bolovi u oku

Bakterijski konjuktivitis liječi se antibiotskim mastima i kapima za oči, a bolest bi se trebala povući u roku do dva tjedna.

Zaraznost konjuktivitisom za okolinu prestaje 24 sata nakon početka korištenja antibiotika, a o zarazi je potrebno obavijestiti vrtić ili školu.

Konjuktivitis kod beba

Ta vrsta konjuktivitisa zahvaća uglavnom oba oka novorođenčadi i to prilikom poroda. Uzročnik bolesti je bakterija gnokok koja se u slučaju zaraze nalazi u majčniom porođajnom kanalu, a dijete se zarazi prilikom poroda. Bolest počinje crvenilom očne spojnice (konjuktive), otokom vjeđa i gnojnim iscjetkom.

Neke majke zbog spolno prenosivih bolesti zaraze novorođenčad konjuktivitisom, a da bi to spriječili liječnici bebine oči premažu antibiotskom kremom.

Također, neke bebe se rađaju s uskim ili blokiranim suznim kanalima što isto tako može uzrokovati konjuktivitis. Naime, suze sadrže antitijela i enzime koji pomažu oku da se štiti od bakterija i virusa.

Prevencija konjuktivitisa

Kao i kod većine dječjih bolesti higijena je ključ uspjeha. Redovito pranje ruku toplom vodom i sapunom najbolje će zaštititi mališane i vašu obitelj.

Djeca ne bi trebala dijeliti jastučnice i ručnike s ostalom djecom, ali i ostatkom obitelji. Također, djecu roditelji moraju naučiti da prljavim rukama ne trljaju oči.

Prilikom zaraze konjuktivitisom važno je zamijeniti i na visokoj temperaturi oprati posteljinu koja se koristila. Također, odmah nakon korištenja u smeće bacite gaze ili maramice koje ste koristili. Dijete držite podalje od ostale djece ili osjetljivih članova obitelji dok traje bolesti, odnosno 24 sata nakon početka korištenja antibiotika.

Foto: Pixabay, Shutterstock