Trudnoća i porođaj

Oči u trudnoći – čuvajte ih jer su vaš pogled u svijet

oci u trudnoći

Trudnoća mijenja ženino tijelo, a oči nisu pošteđene. Tijekom cijele trudnoće valja voditi računa o očima.

Ako ste proveli dan na suncu bez sunčanih naočala, može vam se lako dogoditi da na kraju dana osjetite kako vam se vid zamutio, a oči su vam teške i bolne. Posebno treba čuvati oči u trudnoći.

Mnogo je uzroka za to: od umora i iritacije oka do opeklina vjeđa, spojnice oka ili čak rožnice, koje od topline mogu presušiti, ispucati, ljuštiti se i jako boljeti. Neka od tih stanja mogu, uz mirovanje i kapanje kapima, proći za dan-dva.

No gdjekad sunčeve zrake mogu i nepovratno oštetiti unutrašnjost oka, leću i očnu pozadinu a da toga uopće nismo svjesni jer oštećenja u dubini oka ne bole. Takva su oštećenja oka trajna i zbog toga trebamo biti posebno oprezni.

Najbolja su zaštita od sunca sunčane naočale. Ali ne svake, jer zaštitu će nam pružiti samo stakla sa zaštitnim filtrom koji ne dopušta prodiranje štetnih UV zraka.

Što se tiče okvira – tu možete birati prema željama i ukusu koliko vam drago.

KAD SE VID ZAMUTI

Ako je ovo proljeće i ljeto za vaše oči bilo napornije nego inače, slobodno za to možete okriviti trudnoću.
Zbog promjene količine hormona i opterećenja bubrega, u trudnoći se često zadržava voda u tijelu. Zbog toga neke trudnice imaju otečene noge ili ruke, nabrekle usnice i nos.

A znate li što je s očima? I one se mogu prepuniti vodom. U takvoj situaciji osjetit ćete promjene i primijetit ćete da slabije vidite. To osobito vrijedi za one trudnice koje inače nose naočale ili kontaktne leće. Ako ste i vi među njima, morali biste najkasnije u drugoj polovici trudnoće posjetiti okulista.

Zadržavanje tekućine samo je jedan od razloga zbog kojih biste mogli imati problema s očima tijekom trudnoće. Razlog tome može biti i povišeni krvni tlak koji uzrokuje (pre)eklampsiju. I zato nikako ne smijete zanemariti promjene koje osjetite u svom vidu.

Svakako je dobra vijest da su promjene s vidom u trudnoći najčešće privremene i gotovo neprimjetno nestanu nakon što se beba rodi. Možda će vam trebati neko vrijeme da se oko ponovo vrati u normalu, no budite strpljivi. I svakako ponovo posjetite okulista tri mjeseca nakon poroda.
Najvjerojatnije je da će vam opet odgovarati vaše stare naočale ili leće, no neke će od vas ipak dobiti novu dioptriju.

KAD JE  OKO SUHO

Stanje poznato pod nazivom suho oko također može nastati zbog hormonalnih promjena u trudnoći. Upravo taj simptom često trudnicama otežava nošenje kontaktnih leća.
Ako primijetite simptome suhog oka, posavjetujte se sa svojim liječnikom o kapima i mastima koji nemaju štetan učinak na trudnoću.

Možete si pomoći i pravilnom prehranom. Uzimate li namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što su plava riba, lanene sjemenke ili orasi, sve vam to može pomoći u rješavanju problema sa suhim okom, a ujedno će pospješiti cjelokupno zdravlje organizma jer su omega masne kiseline presudne za pravilan rast i razvoj vaše bebe.

NE ZABORAVITE

Sunčane naočale štite vaše oči ne samo od sunca nego i od vjetra te alergena poput prašine i peluda. Zato bez razmišljanja svoje sunčane naočale možete nositi i tijekom jeseni, kada sunce više ne bude tako jako, ali bi vjetar mogao podizati oblake prašine i peluda.

Nošenje sunčanih naočala smanjit će mogućnost iritacije vaših očiju, a stručnjaci su dokazali da mogu smanjiti i učestalost glavobolja.

Ne zaboravite – vaše su oči vaš pogled u svijet. A vaša će beba uskoro biti u njegovu središtu.
Dočekajte ju širom otvorenih očiju.

Foto: Freepik